Naar inhoud springen

Synophrys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wikiwerner (overleg | bijdragen) op 20 okt 2016 om 19:32. (Wikipedia:Wikiproject/SpellingCheck. Help mee!, replaced: 19de eeuwse → 19de-eeuwse met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Frida Kahlo met haar man Diego Rivera

Met synophrys wordt de samengroeiing van de wenkbrauwen tot één lange wenkbrauw omschreven.

Bij een aantal mannen komt dit voor en soms ook bij vrouwen. Een bekende vrouw die synophrys had is Frida Kahlo. In de westerse cultuur wordt het dragen van een eenbrauw vaak met negatieve eigenschappen geassocieerd. Uit esthetische overwegingen besluiten sommige vrouwen en mannen om de haartjes tussen de beide wenkbrauwen te verwijderen, zodat zij geen synophrys meer tonen.

Etymologie

De term synophrys stamt uit het Griekse syn- "tezamen" en ophrys "wenkbrauw".

Culturele betekenis

In westerse culturen staat synophrys soms in verband met criminaliteit. De 19de-eeuwse criminoloog Cesare Lombroso stelde dat dit kenmerk in verband kon worden gebracht met een hogere frequentie van misdadig gedrag. Ook in de literatuur en beeldende kunsten hebben fictieve criminele of domme of komische figuren soms een laag voorhoofd en synophrys afgebeeld. Voorbeelden hiervan zijn sommige figuren van de muppets en Bert uit Sesamstraat.

Personen met synophrys

Bekende personen:

Fictieve personen: