Syntrichia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Syntrichia
Duinsterretje (Syntrichia ruralis)
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Bryophyta (Bladmossen)
Klasse:Bryopsida
Onderklasse:Dicranidae
Orde:Pottiales
Familie:Pottiaceae
Geslacht
Syntrichia
Brid. (1801)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Syntrichia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Syntrichia is een een geslacht van mossen uit de kleimosfamilie (Pottiaceae). De geslachtsnaam is van Griekse oorsprong voor "plus" en "haar", verwijzend naar de "gedraaide peristoom verenigd door een basaal membraan".

De mossen koloniseren rotsen, grond en boomschors. Ze hebben kosmopolitische verspreiding.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De mossen lijken op de Tortula-soorten, maar zijn over het algemeen wat forser. Ze vormen kleine tot grote, groene tot geelbruine of roodbruine plukjes.

De stengels zijn eenvoudig of gevorkt vertakt.

De vochtige toestand uitstekende tot teruggebogen bladeren zijn omgekeerd eirond, spatelvormig of tongvormig, zelden breed langwerpig-lancetvormig. De bladranden zijn vlak of gebogen en hebben meestal gave randen.

De bladnerf loopt door tot in de top van het blad, treedt uit als een kort spitsje of heel vaak als een lange en meestal getande glashaar.

Aan de bladbasis bevinden zich aan weerszijden van de nerf een ongeveer omgekeerde U-vormige groep grote, rechthoekige, gladde, hyaliene en dunwandige cellen, die duidelijk is afgebakend van de bovenste, kleinere, meestal afgeronde vierkante en sterk papilleuze laminacellen.

De soorten zijn tweehuizig, autecious (eenhuizig) of synecious (hermafrodiet).

De rode of bruine, langwerpige en gladde seta draagt een rechtopstaande, rechte of licht gebogen cilindrische sporenkapsel met een conisch operculum en een kapvormige calyptra. De 32 peristoomtanden zijn draadachtig.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2020 accepteert World Flora Online 114 soorten van het geslacht Syntrichia.