Boomsterretje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Boomsterretje
Oranjesteeltje
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Onderrijk:Embryophyta (Landplanten)
Stam:Bryophyta (Mossen)
Klasse:Bryopsida (Bladmossen)
Onderklasse:Bryidae
Orde:Pottiales
Familie:Pottiaceae
Geslacht:Syntrichia
Soort
Syntrichia laevipila
Brid.
Synoniemen

Tortula laevipila

Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Boomsterretje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het boomsterretje (Syntrichia laevipila) is een bladmos behorend tot de familie Pottiaceae. Syntrichia laevipila groeit op de ruwe, neutrale tot basische schors van loofbomen als Wilg, Populier en Vlier. Het mos kan ook gevonden worden op beton en baksteen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Syntrichia laevipila kan verward worden met S. ruralis var. calcicola en Tortula muralis, die sporadisch ook op bomen gevonden kunnen worden. Deze soorten hebben echter bladen zonder insnoering en tot de bladtop teruggerolde bladranden.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland komt het vrij algemeen voor. Het staat niet op de rode lijst en is niet bedreigd. Na een slechte periode in de tweede helft van de 20ste eeuw als gevolg van luchtvervuiling gaat het de laatste decennia weer wat beter met Syntrichia laevipila. Dit komt door de verminderde uitstoot van zwaveldioxide. Mogelijk profiteert deze soort ook van klimaatverandering: steeds meer zachte winters, gecombineerd met nattere en warmere jaren werkt in het voordeel van veel mossoorten. Syntrichia laevipila komt voornamelijk voor in het kustgebied en het rivierengebied.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]