Sytze Wierda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sytze Wierda
SytzeWierda.jpg
Persoonsinformatie
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika
Geboortedatum 28 februari 1839
Geboorteplaats Drachten
Overlijdensdatum 10 december 1911
Overlijdensplaats Seepunt (Zuid-Afrika)
Werken
Belangrijke gebouwen Paleis van Jusititie (Pretoria)
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Sytze Wopkes Wierda (Drachten, 28 februari 1839 - Seepunt, 10 december 1911)[1] was een architect die een belangrijke rol speelde in de openbare architectuur van Zuid-Afrika in de late 19de eeuw en vroege 20e eeuw.

Hij is in 1862 in Nederland met Hermina (Hermke) Kamp getrouwd. Zij hadden samen vier dochters. Nadat hij in Nederland als architect gekwalificeerd was, is hij in 1866 bij de Nederlandse Spoorwegen in dienst getreden. Terwijl hij daar in dienst was, was hij betrokken bij het ontwerp van het Amsterdams Centraal station en een aantal andere gebouwen. In Nederland heeft hij ook een groot aantal kerken ontworpen.

In 1887 werd hij aangesteld als Staatsingenieur en Architect van de Zuid-Afrikaansche Republiek en kwam hij in november 1887 in Zuid-Afrika.[2] Hij was de opvolger van Klaas van Rijsse die de post tijdelijk bekleedde. Wierda was verantwoordelijk voor het ontwerp van een groot aantal belangrijke gebouwen in de ZAR.

In Pretoria is er een park naar hem vernoemd en hij ontwierp de regeringsgebouwen (Uniegebouwen) en het Paleis van Justitie in Pretoria.

Publicatie[bewerken | brontekst bewerken]

  • H.M. Rex: Sytze Wopkes Wierda. "Gouvernements ingenieur en architect" en "Hoofd van publieke werken" van de Zuid-Afrikaansche Republiek. Pretoria, Stigting Simon van der Stel, 1980
  • H.M. Rex: Die lewe en werk van Sytes Wopkes Wierda in Nederland met verwysing na sy betekenis vir die Zuid-Afrikaansche Republiek . Pretoria (Thesis), 1974
  • F. Kooistra: 'Sietze Wopkes Wierda. Een Friese architect in Zuid-Afrika'. In: Fryslân 14 (2008), nr. 4, p. 21-24

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Sytze Wierda van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.