Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu
Logo
Type Radio en televisienetwerk
Land Vlag van Turkije Turkije
Eigenaar İbrahim Eren
Startdatum 1 mei 1964 (radio)
31 januari 1968 (televisie)
Motto of slagzin Türkiye'nin Televizyonu
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

TRT of Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu (Turkse Radio-Televisie Omroep) is de publieke omroep van Turkije. Het hoofdkantoor bevindt zich in Ankara.

Geschiedenis van TRT[bewerken | brontekst bewerken]

TRT werd in 1964 opgericht als de eerste overheidsradio- en televisieomroep. Adnan Öztrak werd de eerste algemeen-directeur van de TRT.

De eerste uitzendingen met een vaste programmering begonnen op de radio in 1965 en alle andere radiozenders werden tijdens de nieuwsuitzendingen verbonden met de hoofdredactie in Ankara. In 1966 begon TRT met het geven van opleidingen en in 1967 begon de omroep met gezamenlijke nieuws- en sportuitzendingen. Vanaf 1967 begon de TRT aan een test met televisie-uitzendingen. In 1968 werden er testuitzendingen in Ankara gedaan. In 1971 volgde de eerste live sportwedstrijd uit Izmir tussen Karşıyaka Spor Kulübü en İstanbulspor. In de jaren 60 - 90 waren de nieuwjaarsshows erg populair. In 1972 werd er voor het eerst een buitenlands product, "Free world trip", in het Turks uitgezonden. In 1972 werd de eerste live uitzending vanuit het buitenland gemaakt. In hetzelfde jaar werd besloten dat TRT onafhankelijk moest opereren en de TRT werd neutraal gemaakt.

Vanaf 1974 zond de TRT elke dag uit en werd er ook voor het eerst 24 uur per dag radio verzorgd onder de naam TRT.

1980 was het jaar waarin de TRT begon met uitzendingen in kleur, maar ook nog in zwart-wit. In 1984 gingen ze helemaal over in kleur. In 1986 werd een tweede kanaal, TV1 (de voorloper van TRT 2), in het leven geroepen en in 1989 ontstonden TRT 3 en TRT-GAP. In 1989 werd besloten om met teletekstuitzendingen te beginnen onder de naam "Telegün". In 1992 begon de TRT zijn Euraziatische uitzendingen met TRT-INT-AVRASYA. Later werd TRT-INT-AVRASYA in twee kanalen opgesplitst, namelijk TRT-INT en TRT-TURK. Vanaf 2006 begon de TRT aan digitale uitzendingen.

TRT World[bewerken | brontekst bewerken]

Zie TRT World voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2015 is vanuit TRT het internationale mediaplatform TRT World in Istanbul opgericht. Het kanaal begon met televisie en in het tweede jaar breidde TRT World uit met een digitale afdeling. De redactie bestaat uit personeel afkomstig uit 51 landen. TRT World deed verslaglegging vanuit meer dan 100 landen.

Vandaag[bewerken | brontekst bewerken]

In verschillende delen van de wereld wordt TRT bekeken. Vanaf Turksat wordt het TRT in Europa door de meeste Turken gevolgd.

Het hoofdkantoor van de TRT ligt in Ankara maar de TRT heeft ook filialen in Istanboel, İzmir, Trabzon, Diyarbakır, Antalya, Çukurova en Erzurum.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]