Taag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Troefkaart (overleg | bijdragen) op 30 jun 2019 om 12:52. (linkfix)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Taag
loop van de Taag
Lengte 1008 km
Hoogte (bron) 1590 m
Debiet in Lissabon 444 m³/s
Stroomgebied 80.600 km²
Bron de Sierra de Albarracín
Monding de Atlantische Oceaan bij Lissabon
Stroomt door Spanje en Portugal
De Taag vanaf het kasteel van Almourol
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Taag, Portugees: Tejo, Spaans: Tajo, is een rivier op het Iberisch Schiereiland. De Taag mondt voorbij Lissabon in de Atlantische Oceaan uit. Het is met een lengte van ruim 1000 km de langste rivier van het schiereiland. De Ebro, die alleen door Spanje komt, en de Douro hebben een groter stroomgebied.

De Taag ontspringt op 1590 m hoogte op de hellingen van de Muela de San Juan in de Sierra de Albarracín in het oosten van Spanje. De rivier stroomt in westelijke richting en passeert Toledo, waar de middenloop begint. Voorbij Alcántara vormt de Taag over 60 km de grens tussen Spanje en Portugal. De benedenloop van de rivier begint bij het Portugese Santarém. Daar kan er over de Taag worden gevaren en is er al getijdenwerking. De Taag komt voor Lissabon in een estuarium uit, dat een belangrijke natuurlijke haven vormt, maar ook een waardevol natuurgebied.

De Taag wordt gebruikt voor de irrigatie van de droge omliggende landbouwgebieden en met talrijke stuwdammen voor stroomopwekking. Langs de oevers wordt wijn verbouwd, bijvoorbeeld in de streek Ribatejo in Portugal.

Bouwwerken

Beroemde gebouwen en kunstwerken langs en over de Taag zijn onder andere:

Het stroomgebied van de Taag
De monding van de Taag bij Lissabon met de Ponte 25 de Abril
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Taag op Wikimedia Commons.