Tabe Bas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tabe Bas
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren Amsterdam, 18 februari 1927
Overleden Amsterdam, 29 januari 2009
Land Nederland
Werk
Beroep zanger en acteur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Tabe als jonge man
Publiciteitsfoto uit de tijd dat Tabe in de musical Anatevka speelde

Tabe Bas (Amsterdam, 18 februari 1927 - aldaar, 29 januari 2009) was een Nederlands acteur, opera- en musicalzanger. Hij was de zoon van een niet-Joodse vader en een Joodse moeder; tijdens de oorlog redde zijn vader zijn vrouw door een willekeurige man te laten getuigen dat hij de biologische vader was.

Bas was bariton en zong bij de Nederlandse Opera. Hij begon met acteren bij het gezelschap van Albert van Dalsum. In het begin van de jaren 1960 deed hij mee aan musicals als My Fair Lady, Anatevka en De Man van La Mancha, maar zong ook bijvoorbeeld werken van Bernard van Beurden en speelde de hoofdrol van kapitein in de kameropera De Wonderbaarlijke Visvangst met libretto van Maarten Vonder naar een verhaal van Maarten Biesheuvel in 1987 in het Amsterdamse Concertgebouw. Bas speelde ook mee in films als Carna, Wat Zien Ik!?, Iris en De aanslag en in televisieseries als De kleine waarheid, Coverstory, De vloek van Woestewolf en Dynastie der kleine luyden. Hij was ook bekend als schaker en stond bekend om zijn fenomenale geheugen in vooral het eindspel. Voordat het officieel het Open Nederlands Kampioenschap werd genoemd won Bas eenmaal in 1956 de toengeheten "Bondswedstrijden". J.H. Donner en Karel van het Reve waren zijn vrienden.

Bas was een zeer kleurrijke figuur die opviel door zijn verwoestende optimisme en zijn verstrooidheid. Hij dronk nooit - tegen alcohol kon hij niet -, maar laadde eens op een reis zijn koffer vol sinaasappels. Daarbij vergat hij extra kleren mee te nemen. In de Amsterdamse kunstenaars-sociëteit De Kring was hij een graag geziene gast die veel activiteiten organiseerde, zoals de Donderdagtafel, beschreven door Annemiek Hendriks in Intieme Kring. Bas is begraven op begraafplaats Zorgvlied.

Publicaties over Tabe Bas[bewerken | brontekst bewerken]

  • "Een koffer vol sinaasappels", Peter Brusse, De Volkskrant, 7-2-2009
  • Allard Hoogland: "Tabe Bas bestaat – De grootste schaakliefhebber van Nederland". In: Matten, nr. 4, 2008.