Takelot I

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Takelot I
Tklt, Takelothis
Sarcofaag van farao Takelot I
Tanis
Farao van de 22e dynastie
Periode 889 - 874 v.Chr.
Voorganger Sjosjenq II
Opvolger Osorkon II
Vader Osorkon I
Moeder Tashedkhons
Takelot I in Egyptische hiërogliefen
Praenomen of troonnaam
M23
t
L2
t
Hiero Ca1.svg
raS1L1ra U21
n
Hiero Ca2.svg
Nomen of geboortenaam
G39N5
 
Hiero Ca1.svg
U33V31
r
N17
V13
Hiero Ca2.svg
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

Takelot I was een Egyptische farao uit de 22e dynastie van de Egyptische oudheid.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Takelot I was de zoon van Osorkon I en koningin Tashedkhons. Takelot trouwde met koningin Kapes die hem Osorkon II baarde. Hij regeerde Egypte dertien jaar volgens Manetho, daarover bestaat nog enige discussie. Waar ook discussie over bestaat is wie Takelot eigenlijk was. Uit de tijd van Takelot zijn geen monumenten uit Tanis bekend of een andere stad in Neder-Egypte. Daardoor kunnen er geen "harde" bewijzen zijn voor regeringsdata aangezien monumenten met inscripties gekoppeld worden aan data. Maar sinds de jaren 80, hebben Egyptologen een aantal documenten onder ogen gehad die de koning Takelot van Neder-Egypte benoemen, in plaats van Takelot II. Tot slot bestaat er ook nog verwarring tussen Takelot I en Takelot II. De enige verschil is in de koninklijke titulatuur waarin Takelot II zich zoon van Isis noemt.

In Tanis is een graf ontdekt, van voorheen een onbekend iemand. Inscripties op grafgoederen hebben aangetoond dat het hier gaat om het graf van Takelot I.

Verdeling van de macht[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals bekend is, was de macht in Egypte tijdens de 22e dynastie verdeeld. Takelots macht werd niet geaccepteerd in Opper-Egypte, en Harsiese A of een andere lokale Thebaanse koning ondermijnden zijn gezag. Een paar teksten uit Thebe benoemd twee zonen van Osorkon I, de Hogepriesters Iuwelot en Smendes III in de jaren 5,8, en 14 van een onbekende koning. Deze onbekende koning kan Takelot zijn.

Zie de categorie Takelot I van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.