Overleg:Deventer
Onderwerp toevoegenAccent
[brontekst bewerken]Zeg eens, hoe spreek je Deventer nu uit? Deeventer of gewoon De-venter, zoals de ijsventer?
ps. Ik ben Vlaming
- Met de klemtoon op de eerste E. Deeventer dus. Er is trouwens een informatieve (Vlaamse!) website met dit soort probleemgevallen: deze. Fransvannes 1 mei 2005 21:45 (CEST)
- ( na bewerkingsconflict)
- Met het accent op de eerste lettergreep dus zeg maar Deeventer. Maar dat is dan in het ABN. In het Deventer Dialect is het weer anders; ik geloof iets van Daebenter. Maar hoewel Deventenaar ben ik geen dialectspreker. --joep zander 1 mei 2005 21:49 (CEST)
Accent altijd op eerste lettergreep
[brontekst bewerken]Ook in het dialect wordt het accent op de eerste lettergreep gelegd. De uitspraak echter is vooral verschillend in de laatste lettergreep, waar de -er min of meer wordt weggelaten en wordt vervangen door een stomme -ah klank. Dus Debaentah, waarbij -ah wordt uitgesproken als in "bah".
Ook wel Démtah.
Rutger Jan Schimmelpenninck
[brontekst bewerken]Een vermelding van Rutger Jan Schimmelpenninck (Raadspensionaris 1805-1806) als geboren Deventernaar lijkt me vrij onmisbaar.
Opmaak / foto / Pothoofd
[brontekst bewerken]Ik dacht dat ik wel enige ervaring had met opmaak en foto's maar dat valt een beetje tegen. Waarom verschijnt de pothoofd foto (ik ga 'm nog updaten, zodat deze qua rechten wél goed is...!) rechtsboven, ondanks dat ik 'm onder aan de lijst heb gezet...? En later: rechtsonder, maar dan verschijnen allemaal lege regels helemaal niet mooi. Aanpassing/verbetering opmaak gewenst. BVD! --Tjeerd.nijeholt 7 jan 2007 11:36 (CET)
- Waarschijnlijk doordat je links inplaats van left gebruikte.. Het systeem reageert vooral op Engelse termen, dus vandaar dan.. Als het goed is is het nu wel goed.... Dolfy 7 jan 2007 11:49 (CET)
- Inmiddels heb ik andere foto gebruikt, eigen makelij. Wellicht komt ooit betere, maar deze geeft mooi drukte weer van het gebied.--Tjeerd.nijeholt 7 jan 2007 14:16 (CET)
! schoutenweg
[brontekst bewerken]Wel grappig dat uitroepteken bij mijn woonstraat; maar waarom eigenlijk? --joep zander 12 jun 2007 10:58 (CEST)
portus
[brontekst bewerken]Volgens mij betekent portus haven, porta is poort. Erik Warmelink 31 okt 2007 11:35 (CET)
- Je hebt gelijk, kijk maar op [1]. Helaas is de bronvermelding in dezelfde zin nogal vaag met 'uit het jaar 965'. Hier zal eens kritisch naar gekeken moeten worden. Ressing 31 okt 2007 18:41 (CET)
Johann Adam Reincken
[brontekst bewerken]De componist / organist Johann Adam Reincken is opgenomen in de lijst met geboren Deventenaren. Ik heb echter mijn twijfels of hij nou wel in Deventer geboren is. Als je zoekt op Internet vind je elkaar tegensprekende berichten. Het Duitse wikepedia artikel zegt dat ie gedoopt is in Deventer. En in dit oude geschrift wordt duidelijk gezegd dat het geen van geboorte Deventenaar is. Iemand die uitsluitsel kan geven? Ressing 19 nov 2007 18:29 (CET)
- Je hebt inderdaad gelijk. Het schijnt niet zo duidelijk te zijn waar en wanneer hij is geboren. Volgens de [Franse wikipedia] is hij in 1637 naar Deventer verhuisd maar al in 1623 geboren. Bronnen geven ze helaas niet. Overigens zijn de feiten uit de Duitse en Franse artikelen niet met elkaar in tegenspraak als Reincken pas op 20 jarige leeftijd gedoopt zou zijn, hetgeen alleen aannemelijk is als hij Mennoniet zou zijn.Grensganger 20 nov 2007 09:36 (CET)
- Ik ga hem van de lijst halen. Zolang er geen duidelijkheid is hoort hij er niet tussen te staan naar mijn mening. Ressing 22 nov 2007 21:47 (CET)
Stadsrechten
[brontekst bewerken]Mensen: ik stoor me al een hele tijd aan de melding over de verkregen stadsrechten. Op de wiki pagina over stadrechten staat vermeldt dat Deventer deze heeft verkregen in het jaar 900 nog wat en op de Deventer wiki pagina staat: ergens rond 1100? het verschil is wel erg storend.11 jan 2008 13:59 85.158.137.195
- naar onderen verplaatst door --joep zander 14 jan 2008 12:00 (CET)
- Volgens het Deventer Stadsarchief is het ook niet geheel duidelijk wanneer de stadsrechten zijn vergeven aan Deventer.
2 kopjes geschiedenis !!?
[brontekst bewerken]Er staan nu twee hoofdjes geschiedenis. Wie kan dat samenvoegen? --joep zander 31 mei 2008 17:08 (CEST)
- Aangepast. Maar door mijn aanpassing blijkt wel dat sommige onderwerpen nog wel de nodige uitbreidingen kunnen gebruiken. Hierbij valt te denken aan de periode rond de verovering van Maurits, het gat tussen de franse tijd en de tweede wereldoorlog, de tweede wereldoorlog zelf en tenslotte nog de periode erna. Wanneer deze groot genoeg zijn, kunnen die ook weer eigen subkopjes kunnen krijgen. Groeten, Pompidom 3 jul 2008 11:37 (CEST)
- Misschien wordt het tijd voor een apart artikel over de geschiedenis van Deventer; nu neemt het kopje geschiedenis ong een kwart van het hele blad in. De meeste andere steden hebben inmiddels een eigen artikel over hun geschiedenis, misschien nu tijd voor Deventer? Dan wordt het huidige stuk geschiedenis overgezet in Geschiedenis van Deventer, en blijft de belangrijkste informatie op dit blad staan. Goed idee? Nederlandse Leeuw 11 aug 2008 21:26 (CEST)
- Ik zat ook al over dat idee na te denken, maar de zin om het geheel samen te vatten voor een nieuw kopje 'Geschiedenis' had ik nog niet. Mijn steun heb je in ieder geval wel. Pompidom 11 aug 2008 22:59 (CEST)
- Geen bezwaar, ik zal naar vermogen bijdragen, Groet, — JanB46 11 aug 2008 23:12 (CEST)
- Ik zat ook al over dat idee na te denken, maar de zin om het geheel samen te vatten voor een nieuw kopje 'Geschiedenis' had ik nog niet. Mijn steun heb je in ieder geval wel. Pompidom 11 aug 2008 22:59 (CEST)
- Prima idee. Misschien is het mogelijk kwa omvang een groter verschil te maken tussen een , beknopte inhoud op het artikel Deventer en het volledige artikel, dan ik op Zwolle zag. vriendelijke groet --joep zander 14 aug 2008 19:41 (CEST)
Etymologie plaatsnaam Deventer
[brontekst bewerken]In dit boek van blz. 53 tm 57 wordt eea verteld over de etymologie vd plaatsnaam Deventer[2] --Sonty567 6 jul 2008 17:34 (CEST)
- Vandaag werd de volgende passage toegevoegd: 'In het Noors en Deens betekend "de venter"(Deventer) even wachten. Of dat de Vikingen Deventer deze naam hebben gegeven is niet bekend. Wel is bekend dat de stad Deventer tijdens het ontstaan regelmatig bezocht werd door Vikingen.' Het lijkt mij onzin, en het strookt niet met de hier vlak boven weergegeven etymologie. Ik heb het daarom verwijderd. Glatisant (overleg) 17 sep 2012 02:21 (CEST)
Stadsrecht en muntrecht
[brontekst bewerken]In het huidige lemma staat onder het kopje middeleeuwen: Het Deventer stadsrecht heeft als voorbeeld voor alle hedendaagse Overijsselse steden gegolden. De stad kende al heel vroeg een eigen munt. Het slaan van munten was een stedelijk recht dat alleen echt kapitaalkrachtige steden verkregen en konden uitoefenen. Dat laat m.i. blijken alsof men pas nadat men stad met stadsrecht was, het muntrecht kon krijgen. Echter bijv. Utrecht kreeg in 937 muntrecht en in 1122 stadsrecht. Ik heb dan ook een [bron?] gevraagd sjabloon in dit lemma erbij geplaatst om te duiden dat hier eens naar gekeken moet worden of dit correct geformuleerd staat over Deventer. --Sonty567 7 aug 2008 16:04 (CEST)
- Wellicht geeft deze bron wat meer duidelijkheid hierin. Zo staat er onder meer op pagina 17: "De muntslag te Deventer begon al tijdens het bewind van Keizer Otto III (983-1002) - misschien reeds vroeger - in een koninklijke muntplaats." Aangezien Deventer volgens deze lijst stadsrechten heeft sinds het jaar 956, geeft dit in principe geen verdere duidelijkheid, maar biedt het wellicht (of andere citaten in het boek) wel een verdere opening.
sterartikel
[brontekst bewerken]Als ik de activiteit hier zo zie wordt dit langzamerhand een sterartikel. groetjes --joep zander 7 aug 2008 17:55 (CEST)
Indeling
[brontekst bewerken]Door de vele uitbreidingen de laatste tijd zijn er vele hoofdstukken en paragrafen erbij gekomen. Wellicht is het voor het overzicht makkelijker om het een en ander opnieuw in te delen? Ik zat zelf aan deze wijzigingen te denken:
- (A) Hoofdstukken 3 (Buurten en Wijken), 12 (Stadsparken in Deventer) en 14 (Verkeer en vervoer) samen te voegen tot 1 hoofdstuk: Geografie.
- (B) Hoofdstuk 10 (onderwijs) bij hoofdstuk 13 (Voorzieningen) integreren. De vraag hierbij is ook of hoofdstuk 11 (Sport en recreatie) bij hoofdstuk 13 geïntegreerd moet worden. Sportverenigingen en sportlocaties zijn in principe voorzieningen, maar de genoemde kickbokser, en mogelijk in de toekomst andere omschreven sporters, niet. Aangezien sporters al genoemd zullen zijn bij bekende Deventenaren en mogelijk eigen artikel hebben, zouden deze uit dit hoofdstuk gehaald kunnen worden. Hoofdstuk 7 (Media) kan eventueel ook nog bij hoofdstuk 13 worden geïntegreerd.
- (C) Hoofdstuk 15 (Eten en drinken) bij hoofdstuk 5 (Cultuur) integreren.
- (D) Hoofdstuk 8 (Bestuurlijke indeling) hernoemen naar Demografie of Bevolkingsopbouw (en behoeft dan ook nog wat uitbreiding).
De indeling kan er dan vervolgens ongeveer zo eruit komen te zien:
1. Etymologie
2. Geschiedenis
3. Demografie
4. Geografie
- 4.1 Verkeer en vervoer
- 4.x Stadsparken (zonder "in Deventer", het staat immers in het artikel Deventer)
- 4.x Buurten en wijken
- 4.x.1 Knutteldorp
- 4.x.2 Pothoofd
5. Politiek
6. Bezienswaardigheden
7. Cultuur
- 7.1 Musea (zonder "e.d.")
- 7.2 Podia
- 7.3 Evenementen
- 7.4 Eten en drinken
8. Economie
9. Voorzieningen
- 9.1 Gezondheidszorg
- 9.2 Bibliotheken
- 9.3 Onderwijs
- 9.3.1 Tertiair onderwijs
- 9.3.2 Voortgezet onderwijs
- 9.3 Sport en recreatie
- 9.4 Media
- 9.4.1 Kranten
- 9.4.2 Radio en televisie
Hieronder de huidige hoofdstukken 16 tot en met 21.
Graag jullie reacties (en aanvullingen) over deze voorstellen. Groeten, Pompidom 14 aug 2008 23:04 (CEST)
Ziet er wel goed uit, maar ik moet zoiets altijd eerst in de praktijk zien. Prima als het lelijke e.d. bij musea weggaat, maar hou er rekening mee dar het Hillesum centrum en het Kunstenlab geen musea zijn. Groet, JanB46 15 aug 2008 18:41 (CEST)
- Wellicht dat de titel 'Expositieruimtes' de lading dan meer dekt? Pompidom 15 aug 2008 18:54 (CEST)
- Indeling toegepast. Ik vond het verschil tussen het 2e en 3e niveau zelf niet zo heel mooi, waardoor ik het op een andere manier heb geprobeerd op te lossen. Pompidom 15 aug 2008 20:36 (CEST)
Wat is de oudste bron waarin Deventer wordt genoemd?
[brontekst bewerken]In de inleiding staat De plaats staat al in 8e eeuwse bronnen van het bisdom Utrecht vermeld. Waarop is dit gebaseerd? Volgens Otten en Gysseling is de eerste vermelding pas in 877, dus in de 9e eeuw. Met vriendelijke groet, Encyo 3 okt 2008 00:41 (CEST)
- Tja, in het artikel staat het al jaren. Mogelijk gebaseerd op de notie dat Lebuïnus in 768 de IJssel overstak om een nieuw filiaal te vestigen? Dat zal zeker vastgelegd zijn door het bisdom. Zou mooi zijn als het bewijs daarvan voorhanden is. Vr.groet, - JanB46 3 okt 2008 11:37 (CEST)
- Ik heb er maar bron-sjabloontje bij gezet. Het komt blijkbaar niet uit de oudste geschriften (vita's e.d.) rond Lebuinus en Liudger, die zijn pas in of na de 9e eeuw ontstaan (Zie oa [3]) Daarbij in de Annales Fuldenses staat portum. Hier zegt men dat in een bron in 877 portus wordt gezegd. --Sonty567 4 okt 2008 08:06 (CEST)
- G. van Berkel en K. Samplonius (2006), Nederlandse plaatsnamen herkomst en historie noemen voor Deventer ook als eerste vermelding de 9e eeuw. Ik heb een tekstaanpasing gedaan in het lemma op deze en bovenstaande informatie. --Sonty567 10 okt 2008 15:27 (CEST)
- Ik heb er maar bron-sjabloontje bij gezet. Het komt blijkbaar niet uit de oudste geschriften (vita's e.d.) rond Lebuinus en Liudger, die zijn pas in of na de 9e eeuw ontstaan (Zie oa [3]) Daarbij in de Annales Fuldenses staat portum. Hier zegt men dat in een bron in 877 portus wordt gezegd. --Sonty567 4 okt 2008 08:06 (CEST)
Bronnen gevraagd
[brontekst bewerken]a: Was Bussink in 1810 al op de Brink gevestigd?
b: Waren er na de bevrijding in 1945 echt 'veel' rode vlaggen te zien in Deventer?
Staat bij 'geschiedenis na de middeleeuwen', maar ik heb nog geen bron kunnen vinden.
Vr. groet, JanB46 7 okt 2008 19:54 (CEST)
- Eea is inmiddels aangepast. --JanB46 19 mrt 2009 11:26 (CET)
Uitbreiding Diepenveen
[brontekst bewerken]"Nadat eind jaren zestig een plan om de stad uit te breiden over de IJssel, het zogeheten Dubbelstadplan, niet haalbaar werd geacht, richtte Deventer zijn blik weer naar het oosten: in 1974 werd wederom een deel van Diepenveen geannexeerd." Diepenveen ligt toch ten Westen/Noorden, niet ten oosten? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 62.58.4.90 (overleg · bijdragen) 18 jun 2012 11:10
- Het dorp Diepenveen ligt ten noorden van Deventer. De gemeente Diepenveen was echter heel wat groter en omvatte oa ook Schalkhaar, Colmschate, Lettele en Okkenbroek. Dat was het gebied van het historische schoutambt Kolmenschate. --JanB (overleg) 18 jun 2012 11:22 (CEST)
Een van de vijf oudste steden
[brontekst bewerken]In het artikel wordt aangegeven dat Deventer een van de vijf oudste steden van Nederland is. Er wordt verwezen naar diverse bronnen die niet eenduidig zijn. Er is een lemma dat gaat over oudste steden, waarin 3 oude Romeinse steden worden genoemd (Maastricht, Nijmegen en Voorburg), verder blijkt dat Utrecht de stadsrechten aan Deventer heeft verleend, waaruit je kunt opmaken dat Utrecht ook ouder is als Deventer. Maar hoe zit het met de steden Stavoren (had eerder stadsrechten als Deventer) en Zutphen (is al 1700 jaar zonder onderbreking bewoond en al in de 8e eeuw een belangrijk centrum)?. Het staat wat mij betreft niet ter discussie dat Deventer heel oud is, maar ik heb problemen met het woordje vijf Gerhardius ( Overleg) 21 okt 2016 21:48 (CEST)
- Deze bewering kan imo slechts betrekking hebben op het begrip "stad" als plaats waaraan stadsrechten zijn verleend. In 2005 verscheen van de hand van dr. C.J.M Cox Repertorium van de stadsrechten in Nederland, uitgegeven bij de VNG uitgeverij. De gegevens hieruit zijn indertijd gepubliceerd op internet waarnaar in het artikel wordt verwezen. De door Cox aan gegeven volgorde is 1. Stavoren (voor 1068), 2. Utrecht (114-1122) en 3. Deventer (voor 1123). Zutphen kreeg pas op het eind van de twaalfde eeuw stadsrechten. De vraag welke vijf plaatsen precies als plaats tot de oudste van Nederland gerekend mogen worden lijkt mij nog niet zo eenvoudig te beantwoorden. Omdat in het artikel gerefereerd wordt aan het repertorium van Cox is duidelijk dat hier het begrip "plaats met stadsrechten" bedoeld wordt. Als dat onduidelijk is kan dat wat mij betreft ook nadrukkelijk in de tekst worden genoemd. Gouwenaar (overleg) 21 okt 2016 22:54 (CEST)
- Interne link verlegd naar de Lijst van Nederlandse plaatsen met stadsrechten + toegelicht in de noot. Het lijkt mij dat er geen misverstand (meer) kan ontstaan over welk begrip "stad" hier gebruikt wordt. Gouwenaar (overleg) 21 okt 2016 23:04 (CEST)
- maar in deze definitie is het de 3e oudste stad. Waarom niet het discutabele woord vijf verwijderen, vraag ik me dan af.. Gerhardius ( Overleg) 21 okt 2016 23:18 (CEST)
- bij deze het discutabele woord verwijderd Gerhardius ( Overleg) 21 okt 2016 23:31 (CEST)
- Dat is hier helemaal niet discutabel. Een derde plaats behoort immers tot de eerste vijf. Waarom een niet bestaand probleem hier opgelost moet worden ontgaat mij. Gouwenaar (overleg) 22 okt 2016 10:54 (CEST)
- dit is een encyclopedie en dan moet je tot de feiten beperken. Het aantal vijf is hier volstrekt willekeurig gekozen, er is geen lijstje van vijf, en dus kun je het imo niet laten staan. Gerhardius ( Overleg) 22 okt 2016 11:55 (CEST)
- Dat is hier helemaal niet discutabel. Een derde plaats behoort immers tot de eerste vijf. Waarom een niet bestaand probleem hier opgelost moet worden ontgaat mij. Gouwenaar (overleg) 22 okt 2016 10:54 (CEST)
- bij deze het discutabele woord verwijderd Gerhardius ( Overleg) 21 okt 2016 23:31 (CEST)
- maar in deze definitie is het de 3e oudste stad. Waarom niet het discutabele woord vijf verwijderen, vraag ik me dan af.. Gerhardius ( Overleg) 21 okt 2016 23:18 (CEST)
- Interne link verlegd naar de Lijst van Nederlandse plaatsen met stadsrechten + toegelicht in de noot. Het lijkt mij dat er geen misverstand (meer) kan ontstaan over welk begrip "stad" hier gebruikt wordt. Gouwenaar (overleg) 21 okt 2016 23:04 (CEST)
Externe links aangepast
[brontekst bewerken]Hallo medebewerkers,
Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Deventer. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:
- sjabloon
{{Dode link}}
toegevoegd aan http://www.mgh.de/dmgh/resolving/MGH_DD_K_I_/_DD_H_I_/_DD_O_I_S._241 - Archief https://web.archive.org/web/20080920155905/http://www.spoorzoeker.nu/spoorzoeken/trams_oostgelderland/page_01.html toegevoegd aan http://www.spoorzoeker.nu/spoorzoeken/trams_oostgelderland/page_01.html
Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.
Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 5 sep 2017 03:52 (CEST)
Externe links aangepast
[brontekst bewerken]Hallo medebewerkers,
Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Deventer. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:
- Archief https://web.archive.org/web/20090825160710/http://www.deventer-markten.nl/historie.htm toegevoegd aan http://www.deventer-markten.nl/historie.htm
Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.
Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 17 nov 2019 13:16 (CET)