Tamoil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tamoil

Tamoil is een oliemaatschappij en een keten van tankstations in Italië, Zwitserland, Duitsland, Spanje en Nederland. Tamoil heeft in Europa ongeveer 3000 tankstations. Tamoil is sinds 1986 actief op de Nederlandse markt. De Tamoil Groep, die is aangekocht door de Libische staat in de late jaren 1980, is betrokken bij de levering, handel, raffinage en de verkoop van aardolieproducten.

In Nederland heeft het merk ongeveer 170 stations (2014), waarvan een groot deel onbemand waardoor de prijzen lager liggen dan de adviesprijzen van de grote maatschappijen.

In 2011 rees het vermoeden dat de Libische dictator Muammar Khadaffi miljarden euro's in Nederland heeft ondergebracht via het staatsoliebedrijf Tamoil dat onder meer in Ridderkerk een vestiging heeft. Vanuit Ridderkerk, via dochters in verschillende Europese landen exploiteert Oilinvest ruim 3.000 Tamoil-benzinestations - en een aantal raffinaderijen. Oilinvest is een van de grootste van oorsprong Libische bedrijven in Europa en heeft in het bestuur