Taphrinomycotina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Japiot (overleg | bijdragen) op 25 mrt 2019 om 14:29. (Repareer link naar doorverwijspagina met Zeusmodus, AscusSporenzakje)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Taphrinomycotina
Perzikkrulziekte bij Perzik
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi Schimmels
Stam:Ascomycota (Ascomyceten)
Onderstam
Taphrinomycotina
O. E. Erikss. & Winka (1997)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Taphrinomycotina op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Taphrinomycotina (synoniem:Archaeascomycetes) vormen een onderstam van de ascomyceten. Tot de Taphrinomycotina behoort onder andere de perzikkrulziekte (Taphrina deformans). Vele soorten zijn parasieten.

Kenmerken

Taphrinomycotina komen voor als eencelligen en als mycelium. Er zijn soorten die alleen als eencellige gisten leven en er zijn soorten, die zowel eencellig zijn en hyfen vormen zoals de Taphrina-soorten. Bij de geslachtelijke voortplanting worden uit tweekernige cellen asci gevormd. Er wordt geen ascocarp gevormd.

Levenscyclus Taphrina

A — haploïd stadium (gistfase); B — tweekernig stadium (mycelium); C — diploïd stadium (proasci); D — ontwikkeling van asci en sporogenese. 1 — ascosporen en blastosporen (conidia) knopvorming; 2 — dikaryotisatie; 3 — dikaryotisch mycelium op de plantencellen, ascogene laag, het hymenium, wordt gevormd; 4 — karyogamie; 5 — mitose van de diploïde kern, proascus en voetcel vorming; 6 — ontwikkeling van ascus na de meiose; 7 — mitose van de haploïde kernen, ascospore vorming; 8 — vorming van sporogene laag bij plantencellen
Ascospore vorming: 1) ascogene cel; 2) proascus; 3) voetcel; 4) sporenzakje

Taxonomie

Taphrinomycotina is monofyletisch. Tot de Taphrinomycotina behoren[1]:

Externe links

Zie de categorie Taphrinomycotina van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Wikispecies heeft een pagina over Taphrinomycotina.