Tartous

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Dit artikel gaat over de stad Tartous. Voor het gelijknamige gouvernement, zie Tartous (gouvernement).
Tartous
طرطوس
Plaats in Syrië Vlag van Syrië
Tartous
Tartous
Situering
Gouvernement Tartous
District Tartous
Coördinaten 34° 53′ NB, 35° 53′ OL
Algemeen
Inwoners (2008) 93.054
Overig
Website http://www.tartous.gov.sy
Portaal  Portaalicoon   Azië

Tartous, Tartus of Tartoes (Arabisch: طرطوس) is een havenstad in West-Syrië, gelegen aan de Middellandse Zeekust ten zuiden van Latakia. Het is de hoofdstad van het gouvernement Tartous. Tartous is de op één na belangrijkste haven van Syrië, na Latakia.

De stad werd gesticht door de Fenicische kolonie op Arwad en was een belangrijke nederzetting tijdens de Hellenistische en tijdens de Romeinse periode. Ze werd een belangrijk christelijk bolwerk en in de 4e eeuw werd er een kapel gebouwd waarvan men beweert dat het de eerste was die was gewijd aan Maria.[bron?]

In 1123 bouwden de kruisvaarders in Tartous een kathedraal waarin het altaar van de inmiddels – door een aardbeving - vernielde kapel werd opgenomen. In 1152 kwam Tartous onder bestuur van de tempeliers en werd het hun belangrijkste basis na hun hoofdkwartier in Akko. De ridders bouwden een versterkte stad. In 1188 vernietigden de troepen van Saladin een groot deel van de stad (de kathedraal inbegrepen). Toch bleef Tartous in handen van de tempeliers tot 1291.

Bouwwerken in Tartous[bewerken]

De Kathedraal van Tartous is een 12de-eeuwse kruisvaarderskerk. Van de door de Tempeliers gebouwde burcht met grote kapel en donjon evenals van de verstrekte dubbele stadsomwalling is weinig overgebleven.

Russische marinebasis[bewerken]

De Sovjet-Unie sloot in 1970 en overeenkomst met Syrië voor het openen van een marinebasis in Tartous. Tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 bleef deze basis in gebruik.

In 2006 sloot Rusland een contract met Syrië om de basis opnieuw in gebruik te nemen. Sinds die tijd meren er regelmatig Russische marineschepen af in Tartous.

Externe link[bewerken]