Naar inhoud springen

Teatro della Pergola

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Teatro della Pergola
Exterieur van het Teatro della Pergola
Locatie
Locatie Via della Pergola 12, Florence
Coördinaten 43° 46′ NB, 11° 16′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Operahuis
Bouw gereed 1656
Bouwinfo
Architect Ferdinando Tacca
Detailkaart
Teatro della Pergola (Florence)
Teatro della Pergola
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Teatro della Pergola is een operahuis in Florence (Italië). Het is gelegen in het midden van de stad aan de Via della Pergola. Het werd gebouwd in 1656 onder leiding van de architect Ferdinando Tacca. De eerste uitvoering in het gebouw was van de opera buffa Il podestà di Colognole van Jacopo Melani[1]. Het operahuis wordt beschouwd als het oudste van Italië; het ligt langer dan 350 jaar op dezelfde plaats.

Het heeft twee auditoria, de Sala Grande, met 1.500 zitplaatsen, en de Saloncino, een vroegere balzaal gelegen op de eerste verdieping, gebruikt als concertzaal sinds 1804 en voorzien van 400 zitplaatsen.

Aanvankelijk was het een hoftheater, gebruikt door de groothertogen van die tijd. Pas na 1718 werd het geopend voor het publiek. In dit theater vonden de eerste uitvoeringen in Italië plaats van de grote opera's van Wolfgang Amadeus Mozart, en Gaetano Donizetti’s Parisina en Rosmonda d'Inghilterra, Giuseppe Verdi’s Macbeth (1847) en Pietro Mascagni’s I Rantzau hadden hier hun wereldpremières. Gedurende de negentiende eeuw voerde het huis opera's van de bekendste componisten van die tijd uit, waaronder die van Vincenzo Bellini en Gaetano Donizetti.

Het huidige uiterlijk van de Pergola dateert van de verbouwing van 1857; het heeft het traditionele hoefijzervormige auditorium met drie lagen van loges overdekt met een galerij. Het aantal zitplaatsen beloopt 1.000. Het werd in 1925 tot nationaal monument verklaard en is minstens tweemaal gerestaureerd.

Heden ten dage geeft het theater een breed scala van omstreeks 250 dramaproducties per jaar, uiteenlopend van Molière tot Neil Simon. Operavoorstelling werden er alleen gegeven gedurende de jaarlijkse Maggio Musicale Fiorentino.

  • Lynn, Karyl Charna, Italian Opera Houses and Festivals, Lanham, Maryland: The Scarecrow Press, Inc., 2005, ISBN 0-8108-5359-0
  • Plantamura, Carol, The Opera Lover's Guide to Europe, New York: Citadel Press, 1996, ISBN 0806518421
  1. Great Opera Houses door Spike Hughes, Londen 1956
Zie de categorie Teatro della Pergola van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.