Teken aan de wand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Napoleon als Belsazar op The Hand-Writing upon the Wall uit 1803 van James Gillray

Een teken aan de wand is een aankondiging van onheil. In het Bijbelboek Daniël[1] voorspelt bovennatuurlijk schrift de ondergang van het Babylonische Rijk na een drinkgelag met serviesgoed gestolen uit de de Tempel van Salomo. De woorden zijn מנא, מנא, תקל, ופרסין (Mene, Mene, Teqel, Upharsin, vrij vertaald: Geteld, Geteld, Gewogen en Verdeeld).[2]

Het Bijbelverhaal van Belsazar[bewerken]

Het boek Daniël beschrijft dat de Babylonische koning Belsazar een groot feest geeft voor zijn edelen en hun vrouwen of concubines. Tijdens de maaltijd gebruiken zij op bevel van Belsazar de bekers die zijn vader[3] Nebukadnezar uit de tempel van Jeruzalem heeft geroofd.

Ineens verschijnt er een hand die een tekst in een onbekend schrift op de muur schrijft. Belsazar vraagt aan de wijzen van Babel het schrift te verklaren, maar geen van hen kan het schrift ontcijferen. Daarop wordt Daniël ontboden, een gevangene uit Judea, die de tekst ontcijfert als Mené Mené Tekèl Ufarsin: Geteld, Geteld, Gewogen en Gebroken.

Daniël verklaart deze woorden als volgt:

  • Mene: God heeft uw koningschap geteld en er een einde aan gemaakt.
  • Tekel: Gij zijt in de weegschaal gewogen en te licht bevonden.
  • Ufarsin: 'Uw koninkrijk is gebroken en aan de Meden en Perzen gegeven.

Het blijkt een waarschuwing van God vanwege Belsazars heiligschennis. Diezelfde nacht vallen de Perzen Babylon aan en wordt Belsazar vermoord.

Literaire verwijzingen[bewerken]

Het gedicht The Run Upon The Bankers van Jonathan Swift voorspelt de ondergang van een bankier met de woorden 'Tis like the writing on the wall.

In het boek The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde van Robert Louis Stevenson legt Jekyll uit dat zijn ervaring als Mr. Hyde net als de Babylonische vinger op de muur, de letters van mijn oordeel leek te spellen (seemed, like the Babylonian finger on the wall, to be spelling out the letters of my judgment).

In Mene Tekel van Nescio leggen de idealen van een stel vrienden het uiteindelijk af tegen de werkelijkheid: ze worden brave burgers. Als levenslustige hemelbestormers zijn zij gewogen en te licht bevonden.

Zie ook[bewerken]