Tel Sell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Tel Sell BV is een Nederlandse thuiswinkel. Het bedrijf werd in 1993 opgericht door Louise Mulder en is gevestigd in Almere. Tel Sell is ook in andere landen actief, zoals Duitsland, Groot-Brittannië, België en de Nederlandse Antillen. Eerst werkten er ongeveer 150 mensen en er werd een omzet van 40 miljoen euro per jaar geboekt. Na het faillissement in januari 2008 leek het bedrijf tot het verleden te behoren. Een uiteindelijke doorstart in februari 2008 betekende een tweede leven voor het bedrijf, waardoor de thuiswinkel weer kon uitzenden.

Tel Sell verkoopt de meeste producten door het uitzenden van lange reclames (infomercials) op bestaande commerciële televisiezenders en een eigen kanaal op de kabel. Oorspronkelijk kwamen dergelijke reclames uit de Verenigde Staten en werden de stemmen nagesynchroniseerd in het Nederlands met een kunstmatig Amerikaans accent. Dit werkte bij veel mensen op de lachspieren, zodat Tel Sell al gauw de cultstatus behaalde. Opmerkelijk, daar juist Tel Sell als enige Nederlandse thuiswinkelonderneming alle spots consequent heeft ondertiteld. Het nasynchroniseren werd gedaan door Amerikaanse bedrijven die inmiddels niet meer actief zijn in Nederland. Het illustreerde de bekendheid van Tel Sell dat de merknaam Tel Sell praktisch synoniem was geworden aan thuiswinkelen in Nederland. In 2006 is Tel Sell echter veel zendtijd kwijtgeraakt aan haar concurrenten en was Tel Sell veel minder op televisie te zien.

Behalve via televisie werden Tel Sell-producten ook verkocht via detailhandelketens, warenhuizen, internet en postorderaars.

Later is het bedrijf ook Nederlandse producten gaan verkopen, zoals de Biostabil 2000 van Bruno Santanera en verzamel-cd's met Nederlandstalige hits, samengesteld door Chiel Montagne.

In maart 2005 had Tel Sell de telsellmarkt geïntroduceerd, een aan- en verkoopsite.

Met ingang van juni 2006 had Tel Sell ook een strategische stap gezet richting detailhandel. Het bedrijf Genesis, dat deel uitmaakt van Effort Participatie Maatschappij, heeft de regie bij de uitvoering van dit project. Door middel van een Tel Sell-zuil bij de betere drogisterijen en reformhuizen waren klanten in staat alle producten van Tel Sell aan te schaffen.

Faillissement[bewerken]

In het begin van 2008 werd bekend dat het bedrijf een grote belastingschuld had en op het punt stond failliet te gaan. Om faillissement te voorkomen moest het bedrijf voor 10 januari 2008 de schuld afbetalen. Op 9 januari 2008 is het bedrijf door de rechter failliet verklaard.[1]

De voorraden en inventaris uit het faillissement werden in opdracht van de curator en bank op 20 maart 2008 verkocht via een online veiling. [2] [3]

Doorstart[bewerken]

Op 1 februari 2008 meldde het thuiswinkelbedrijf een doorstart te maken. Ongeveer 45 werknemers van het voormalige bedrijf zullen onder dezelfde naam gaan opereren en dezelfde producten weer aanbieden op televisie. Tel Sell beschikt momenteel echter niet meer over een eigen televisiezender.

Externe links[bewerken]