Temozolomide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Temozolomide
Chemische structuur
Temozolomide
Gebruik
Geneesmiddelengroep Cytostatica
Subklasse Alkyleringsmiddelen
Merknamen Temodal; merkloos
Indicaties chemotherapie tegen hersentumoren
Voorschrift/recept ja
Toediening oraal
Databanken
CAS-nummer 85622-93-1
ATC-code 01AX03
PubChem 5394
DrugBank DB00853
Chemische gegevens
Molecuulformule C6H6N6O2
IUPAC-naam 4-methyl-5-oxo-2,3,4,6,8-pentazabicyclo[4.3.0]nona-2,7,9-trien-9-carboxamide
Molmassa 194,15 g/mol
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Temozolomide (INN) is een kankerremmend middel (cytostaticum) dat als chemotherapie gebruikt wordt om de groei van bepaalde tumoren in de hersenen af te remmen. Het wordt gebruikt in de behandeling van glioom, glioblastoom en astrocytoom, en dit in combinatie met bestraling. Het is verkrijgbaar in capsules voor oraal gebruik.[1] Het middel werkt pas na omzetting in het actieve monomethyl triazenoimidazole carboxamide (MTIC) en is dus een prodrug.

Temozolomide is een DNA-alkyleringsmiddel, dat een alkylgroep (methylgroep) in het DNA van een cel inbouwt. De erfelijke informatie van de cel wordt daardoor verstoord en meestal kan de cel zich daarna niet meer delen. De werking van temozolomide kan evenwel tegengewerkt worden door het eiwit methylguanine methyltransferase, dat dergelijke DNA-beschadiging kan repareren.

Temozolomide werd ontwikkeld aan de Aston University in Birmingham door het team van professor Malcolm F.G. Stevens.[2][3] Schering-Plough kreeg de licentie voor het middel. Het is sedert 1999 op de markt. De handelsnaam is Temodal (van MSD, na de fusie met Schering-Plough), en het is ook verkrijgbaar als merkloos temozolomide.

Waarschuwing na registratie[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele weken na aanvang of stopzetting van de behandeling kan fatale leverschade optreden. Behandelend artsen dienen voor en na elke behandeling leverfunctieonderzoek uit te voeren.[4]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]