Tempeh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ongekookte tempeh
Gefrituurde tempeh

Tempeh (ook wel geschreven als Tempé) is een koek van soja. Het wordt gemaakt van sojabonen en is afkomstig uit Indonesië.

Tempeh is een ambachtelijk product op basis van sojabonen. Deze worden na het weken en koken geïnoculeerd (vermengd) met de schimmel (Rhizopus oligosporus) en nog ongeveer 24 uur geïncubeerd.

Tempeh is rijk aan vitaminen uit de B-groep, vitamine A, nicotinezuur, foliumzuur, panthotheenzuur, biotine, en vezels en mineralen zoals calcium en ijzer, fosfor, magnesium, kalium, zink en mangaan. Tempeh is bovendien vetarm en volledig cholesterolvrij.

Door de enzymatische actie tijdens de fermentatie worden de nutriënten beter verteerbaar en componenten zoals oligo-sachariden (raffinose en stachyose) en phytines afgebroken. Het resultaat is een product met een verteerbaarheidscoëfficiënt van 86%, dat rijk is aan hoogwaardige eiwitten met alle essentiële aminozuren.

Tempeh heeft een neutrale smaak, maar doordat het andere smaken goed opneemt, is het geschikt als ingrediënt voor verschillende gerechten. Het wordt veel gebruikt in de Indonesische keuken en kan goed dienen als onderdeel van vegetarische gerechten.

Uit onderzoek is gebleken, dat tempeh een middel is tegen buikloop; het maakt ziekmakende micro-organismen het lastig zich aan de darmwand te hechten. [1] [2] Uit onderzoek van de universiteiten van Loughborough en Oxford uit 2008 bleek dat consumptie van tofu door senioren tot verslechtering van het geheugen lijkt te leiden, maar het gefermenteerde tempeh kan door de hoge hoeveelheid folaten juist een positief effect op de hersenen hebben.[3][4]

Herkomst[bewerken]

Tempeh is vrijwel zeker afkomstig van Java. Het wordt voor de eerste maal vermeld in 1875, in een Javaans-Nederlands woordenboek. Op 22 maart 2012 werd bekendgemaakt dat Indonesië de taak had gekregen te beschrijven wat tempeh is en waar het aan moet voldoen. Daarna wordt het kwaliteitsmerk toegevoegd aan de Codex Alimentarius van de Wereld Voedsel Organisatie van de VN.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties