Terrestrial Trunked Radio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
TETRA basisstation

TETRA is een afkorting die staat voor Terrestrial Trunked Radio. TETRA is een digitale standaard voor radiocommunicatie die vooral gebruikt wordt door professionele gebruikers zoals politie en veiligheidsdiensten, transportbedrijven, grote industriële complexen of het leger. TETRA is een officiële standaard opgesteld door het Europees Telecommunicatie en Standaardisatie Instituut (ETSI).

De ontstaansreden van de TETRA standaard ligt bij de specifieke eisen met betrekking tot de radiocommunicatie voor professionele gebruikers zoals Politie, Brandweer en Ambulance. Hun specifieke eisen kunnen niet of niet voldoende door andere digitale systemen (GSM, GSM-R, GSM-Pro, DECT, ... ) benut worden. Enkele van de specifieke eisen voor de professionele gebruiker zijn:

  1. Ultrasnelle opzettijd van de oproep. Bij TETRA is de tijd om een oproep op te zetten (= de tijd dat de infrastructuur nodig heeft om een oproep door te schakelen) steeds kleiner dan 300 milliseconden (300 ms bij Entropia Digital, 500 ms bij andere). Bij andere technologieën is dit in de ordegrootte van seconden. (Vb: Als iemand met een GSM de noodoproep 112 vormt, zal het enkele seconden duren voordat het bij een noodcentrale terechtkomt),
  2. Gebruiksvriendelijk opzetten van groepsoproepen,
  3. Het kunnen instellen van prioriteiten voor de oproepen,
  4. Het gebruik van dispatchers, dit zijn operatoren die de individuele en groepscommunicatie kunnen zenden/ontvangen en vanuit deze positie de coördinatie kan uitvoeren.
  5. Beschikbaarheid, een TETRA-netwerk is uitermate geschikt in gebruik tijdens noodsituaties. De hulpverleners kunnen steeds hun communicatie voeren. Andere technologieën (voor het grote publiek) hebben tijdens noodsituaties de neiging om te blokkeren (verzadigen) wegens de massale oproepen op één plaats.
  6. Beveiliging tegen het ontcijferen en afluisteren van de communicatie wordt verkregen door authenticatie- en encryptieprocedures. Er bestaan verschillende beveiligingsniveaus.
  7. Geluidskwaliteit, een digitaal systeem heeft van nature een betere geluidskwaliteit. De TETRA-technologie is ook digitaal maar heeft als extra dat het coderingsalgoritme alle storende achtergrondgeluiden wegfiltert waardoor de spraak perfect hoorbaar is voor de ontvanger. Zelfs wanneer iemand spreekt nabij een helikopter, trein, autosnelweg, vliegtuig, ....

De Amerikaanse tegenhanger van TETRA is APCO-25 (hoewel APCO-25 meer een norm voor digitale communicatie is dan een technologie. Zo kent APCO25 standaard geen trunking mogelijkheden). Er bestaat ook Tetrapol doch deze technologie is gebaseerd op een gesloten standaard (hoewel te downloaden van Internet). De rechten van Tetrapol zijn in handen van Cassidian (EADS).

Bedrijven[bewerken]

Er is inmiddels een aantal grote bedrijven, dat voor draadloze communicatie de TETRA standaard gebruikt. Deze bedrijven hebben een groot dekkingsgebied nodig met een flink aantal portofoons en/of mobilofoons.

In Nederland hebben volgende commerciële bedrijven een TETRA-netwerk:

In België hebben de volgende bedrijven een TETRA-netwerk:

C2000 en A.S.T.R.I.D.[bewerken]

Het C2000-netwerk in Nederland is een nationaal radionetwerk dat werkt op basis van de TETRA standaard en dat voor alle Nederlandse hulp- en veiligheidsdiensten wordt gebruikt. In België bestaat een gelijkaardig radiocommunicatienetwerk dat een nationale radiodekking voorziet voor alle Belgische hulp- en veiligheidsdiensten. Het Belgisch systeem heeft als naam A.S.T.R.I.D., dat een afkorting is van All-round Semi-cellular Trunking Radio communication system with Integrated Dispatching. Het verschil tussen het Belgische en Nederlandse netwerk (buiten de leverancier van de radio-infrastructuur) is dat bij het A.S.T.R.I.D.-systeem een netwerk van digitale meldkamers geïntegreerd is in het TETRA radionetwerk.

In de nacht van vrijdag 25 oktober 2005 op zaterdag 26 oktober 2005 is het Nederlandse C2000-communicatiesysteem voor de eerste maal gekoppeld aan het Belgische A.S.T.R.I.D.-communicatiesysteem tijdens een grensoverschrijdende controleactie door de Belgische en Nederlandse politiediensten.

De Finse tegenhanger van A.S.T.R.I.D. en C2000 is V.I.R.V.E. In Groot-Brittannië wordt het TETRA netwerk uitgebaat door de commerciële operator O2 onder de naam O2 Airwave.

Entropia Digital[bewerken]

Het C2000-netwerk is exclusief toegewezen aan de politie-, brandweer-, ambulancediensten en de Koninklijke Marechaussee. Voor bedrijven en organisaties buiten de openbare orde en veiligheid wordt vanaf december 2005 een landelijk TETRA netwerk aangelegd waarbij ook uitbreidingen naar België zijn gerealiseerd. Het netwerk wordt uitgebaat door de commerciële operator Entropia Digital (België en Nederland). Dit netwerk maakt gebruik van dezelfde Motorola infrastructuur als waar C2000 mee is gebouwd (Dimetra IP). Het Entropia Digital netwerk gebruikt frequenties in de frequentieband voor commerciële trunking (410 - 430 MHz). Het Netwerk in Rotterdam (Stadstoezichten) maken gebruik van het Entropia Digital Rohde & Schwarz TETRA netwerk. Het MCCN netwerk van Zenitel is in oktober 2009 overgenomen door de Belgisch/Nederlandse trunkingoperator Entropia Digital.[1]

Externe links[bewerken]