The Lion King III

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Lion King III
De leeuwenkoning III
The Lion King III
Tagline You don't know the ½ of it!
Regie Bradley Raymond
Producent George A. Mendoza
Hoofdrollen Nathan Lane
Ernie Sabella
Matthew Broderick
Julie Kavner
Jerry Stiller
Muziek Johnny Clegg
Don Harper
Lebo M
Ennio Morricone
Montage Joyce Arrastia
Distributie Buena Vista
DisneyToon Studios
Première 10 februari 2004
Genre Animatie
Speelduur 77 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Gewonnen prijzen 6
Overige nominaties 16
Voorloper The Lion King II: Simba's trots (1998)
Vervolg The Lion Guard: Return of the Roar (2015)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Lion King 3: Hakuna Matata (in het Engels The Lion King 1½) is een direct-naar-video-animatiefilm van Disney uit 2004. De film is de tweede vervolgfilm op de Leeuwenkoning en won een Annie Award voor beste home entertainment-product.

Ondanks dat in Nederland de film de 3 in de titel heeft, is de film niet echt een derde verhaal van de Leeuwenkoning. In plaats daarvan is het een hervertelling van de eerste film, maar nu gezien vanuit het perspectief van Timon en Pumbaa.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Timon en Pumbaa zitten in een bioscoop en kijken de film De Leeuwenkoning. Halverwege het beginliedje, "Circle of life", spoelt Timon de film door naar het stuk waarin Timon en Pumbaa zelf voorkomen. Pumbaa is het daar niet mee eens en stelt voor hún verhaal te vertellen.

Het verhaal begint met Timon. We zien waar hij vandaan komt en wie zijn familie is. Hij is nogal onhandig en behalve zijn moeder is er niemand die echt van hem houdt. Doordat hij veel problemen veroorzaakt, zoals gangen van het hol laten instorten, heeft iedereen hem liever op de wacht. Timon staat op de wacht, maar omdat hij begint te zingen ziet hij niet dat de drie hyena's, Banzai, Shenzi en Ed, eraan komen. De hyena's veroorzaken een hoop rommel en iedereen geeft Timon de schuld.

Timon is het zat en nadat hij afscheid heeft genomen van zijn moeder, gaat hij op zoek naar een betere plaats. Na een tijdje komt hij Rafiki de mandril tegen. Die vraagt waar hij heen gaat en Timon weet het zelf ook niet. Van Rafiki krijgt hij het advies verder te kijken dan wat hij ziet en uiteindelijk besluit hij naar de Koningsrots te gaan.

Onderweg daarnaartoe komt hij Pumbaa het wrattenzwijn tegen. Hij is verdreven uit zijn kudde vanwege zijn stank. Samen gaan ze verder. Ze lopen door de menigte van dieren die staat te wachten tot ze het nieuwe prinsje, Simba, kunnen aanschouwen. Ze vinden een plaats naast de Koningsrots en willen daar blijven wonen. Maar door te veel geluidsoverlast (Simba en Nala zingen boven hun huis Wacht maar af totdat ik koning ben) vertrekken ze weer.

Ze komen op een olifantenkerkhof terecht, maar daar worden Simba en Nala net achterna gezeten door de hyena's. Ze lopen en lopen, totdat ze bij een droomplaats uitkomen met veel groen en water. Daar willen ze blijven wonen. Als ze op een dag voor de gein een stel gieren wegjagen, zien ze dat die gieren bij Simba zaten. Ze denken dat hij nog leeft en nemen hem mee. Samen voeden Timon en Pumbaa hem op. Ze komen vaak in de problemen, doordat vooral Timon denkt dat Simba in gevaar is terwijl hij alleen maar speelt. Daardoor is Timon steeds het slachtoffer.

Op een dag komen de drie Nala tegen. Simba probeert eerst Timon en Pumbaa te verdedigen, maar al snel ziet hij dat hij met Nala te maken heeft. Nala vraagt hem mee te gaan naar waar hij vandaan komt, omdat hij de echte koning is en zijn oom Scar zichzelf koning heeft gemaakt. Daardoor is het hele land verwoest. Simba wil echter niet mee en Nala gaat boos weg. Simba krijgt spijt en gaat samen met Pumbaa naar zijn eigen plaats terug. Later komt Timon, die eerst niet mee wilde, toch nog achter ze aan omdat hij zich wel erg eenzaam voelde.

Timon en Pumbaa leiden de hyena's af en krijgen daarbij hulp van de familie van Timon. Simba verstoot zijn oom Scar van de troon en wordt koning. Nala wordt koningin en het land komt weer tot leven.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Personage Stem (Nederlandse versie) Stem (originele versie)
Timon David Verbeeck Nathan Lane
Pumbaa Door Van Boeckel Ernie Sabella
Mom Mitta Van der Maat Julie Kavner
Uncle Max Luk Van Mello Jerry Stiller
Simba Jurrian van Dongen Matthew Broderick
Rafiki Freddy Gumbs Robert Guillaume
Nala Ryan van den Akker Moira Kelly
Shenzi Irene Kuiper Whoopi Goldberg
Banzai Nico van der Knaap Cheech Marin
Ed Mario Filio Jim Cummings
Zazu Paul van Gorcum Edward Hibbert
Flinchy Jason Rudofsky Jason Rudofsky
Jonge Simba Laurens van der Werken Matt Weinberg

De hele familie van Timon heeft in de Nederlandse versie een Vlaams accent.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

De film werd redelijk positief ontvangen. Op Rotten Tomatoes kreeg de film een score van 77%, en was daarmee een van de weinige direct-naar-videofilms van Disney die positief ontvangen werd.

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

De Leeuwenkoning III werd in 2005 genomineerd voor 16 prijzen, waarvan hij er zes won:

 • De Saturn Award voor Best DVD Release
 • De Annie Award voor Best Home Entertainment Production – gewonnen
 • De Annie Award voor Music in an Animated Feature Production
 • 11 DVDX Awards:
  • Best Animated Character Performance (Voice and Animation in a DVD Premiere Movie) – gewonnen
  • 2× Best Animated DVD Premiere Movie – 1× gewonnen
  • Beste regisseur – gewonnen
  • Beste montage – gewonnen
  • Beste scenario – gewonnen
  • Best Games and Interactivities
  • Best Original Score
  • 2× Best Original Song
  • Beste visuele effecten.
 • De Golden Reel Award voor Best Sound Editing in Direct to Video
 • De Young Artist Award voor Best Performance in a Voice-Over Role

Hidden Mickeys[bewerken | brontekst bewerken]

Er zitten 20 Hidden Mickeys in deze film: o.a. als Timon "Waar ben ik aan begonnen?" roept tegen Rafiki's boom als hij net van huis is weggelopen. Ook komen er twee voor wanneer Timon aan het zingen is. In de dvd is er een spel waar de kijker op de entertoets moet drukken wanneer er een hidden Mickey tevoorschijn komt tijdens het bekijken van de film.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]