The Man Who Captured Eichmann

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Man Who Captured Eichmann
Regie William A. Graham
Scenario Lionel Chetwynd (draaiboek)
Peter Z. Malkin en Harry Stein (roman)
Hoofdrollen Robert Duvall
Arliss Howard
Jeffrey Tambor
Michael Tucci
Muziek Laurence Rosenthal
Montage Drake Silliman
Camerawerk Robert Steadman
Première 10 november 1996
Speelduur 96 min.
Taal Engels
Land Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Man Who Captured Eichmann is een Amerikaanse televisiefilm uit 1996 over de jacht op nazioorlogsmisdadiger Adolf Eichmann door de Israëlische inlichtingendienst Mossad, met Robert Duvall als Eichmann in de hoofdrol.

De film is gebaseerd op de roman Eichmann in My Hands uit 1990 (in het Nederlands verschenen als De arrestatie van Eichmann), geschreven door de Amerikaanse auteur Harry Stein en de voormalig Mossad-agent Peter Malkin.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

De film, die zich afspeelt in 1960, vertelt het verhaal van de pogingen van de Israëlische geheime dienst om Adolf Eichmann op te sporen, die van Duitsland naar Argentinië is gevlucht en de schuilnaam Ricardo Klement heeft aangenomen. De Mossad stuurt een team onder leiding van Peter Malkin naar Argentinië met de opdracht hem levend in handen te krijgen, zodat hij in Israël terecht kan staan voor misdaden begaan ten tijde van de Holocaust.

De film eindigt met het opstijgen van een vliegtuig van El Al met aan boord Adolf Eichmann, die naar Jeruzalem wordt overgebracht. In werkelijkheid gebeurde dit met een Bristol Britannia-propellervliegtuig, maar omdat dit toestel niet meer operationeel was en voor de film gehuurd kon worden, werd voor de scène een Boeing 707-320B gebruikt, een model dat eigenlijk pas in 1962 voor het eerst vloog.

Nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

De film werd genomineerd voor onder meer twee Emmy Awards (die voor beste montage en beste hoofdrolspeler) en een Screen Actors Guild Award voor beste hoofdrolspeler.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]