The Present

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Present
Album van Moody Blues
Uitgebracht september 1983
Genre symfonische rock
Duur 42 minuten
Label(s) Threshold Records
Producent(en) Pip Williams
Chronologie
1981
Long Distance Voyager
  1983
The Present
  1986
The Other Side of Life
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Daybreak van Maxfield Parrish

The Present is een muziekalbum van de The Moody Blues uit 1983. De band is nog steeds populair in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In Nederland is zij verder weggezakt. De drie singles "Blue World" , "Sitting at the Wheel" and "Running Water" doen niets in Nederland. In de rest van de wereld verkopen ze nog wel, maar ook minder dan de singles van vorige albums. Hetzelfde geldt voor de verkoopcijfers van het album zelf. Het album is opgenomen in de Strawberry Studios, destijds net verkocht door de leden van 10cc.

Het is het eerste album dat direct uitkomt op compact disc. De muziek, die zich uitstekend leende voor dit medium, is voor die tijd behoudend. Na de punk-beweging doet nu de disco opgang, hetgeen zo hier en daar terug te vinden is in de muziek (strakke en up-tempo songs). Hole in the world is een muzikaal intro tot Under my feet. Met I am keert Ray Thomas terug naar de vroege albums van de Moodie Blues; het klinkt als een gedicht met op de achtergrond psychedelische muziek. I am dient als intro tot Sorry, een track met tempowisselingen.

In 2008 volgt een release, die geremasterd is en twee bonustracks kent. In deze versie is duidelijk te horen dat de muziek aansluit bij hun muziek uit de jaren 70. Als je de versieringen van Moraz wegdenkt, en de toetsenpartij over zou zetten naar de Mellotron in plaats van de Moog, dan is het verschil nihil.

De platenhoes is een bewerking van Daybreak van Maxfield Parrish.

Musici[bewerken | brontekst bewerken]

Tracklist[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Blue world (Hayward) – 5:19
 2. Meet me halfway (Hayward/Lodge) – 4:08
 3. Sitting at the Wheel (Lodge) – 5:40
 4. Going nowhere (Graeme Edge) – 5:33 (wordt gezongen door Thomas)
 5. Hole in the world (Lodge) – 1:54
 6. Under my feet (Lodge) – 4:51
 7. It's cold outside of your heart (Hayward) – 4:27
 8. Running water (Hayward) – 3:23
 9. I am (Thomas) – 1:40
 10. Sorry (Thomas) – 5:02
 11. Blue world (singleversie) – 3:38
 12. "Sitting at the wheel (remix) – 7:32

Sitting at the Wheel[bewerken | brontekst bewerken]

Naar goed gebruik toen volgde er een remix van Sitting at the Wheel. De remix werd verzorgd door Steven Greenberg. De middenstemmen zijn verwijderd en wat overblijft zijn zangstemmen; hier en daar wat gitaar en basgitaar, maar voornamelijk een discodreun. Ingelast is een deel met akoestische gitaar. Zonder de discobeat lijkt de gitaarmuziek dan op het akoestische intro bij de single Question.

Uitgevers[bewerken | brontekst bewerken]