The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Rise and Fall of Ziggy Stardust & the Spiders from Mars
Album van David Bowie
Uitgebracht 1972
Opgenomen 1971 - 1972
Genre Pop
Producent(en) David Bowie
Chronologie
1971
Hunky Dory
  1972
The Rise and Fall of Ziggy Stardust & the Spiders from Mars
  1973
Aladdin Sane
Portaal  Portaalicoon   Muziek

The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, kortweg Ziggy Stardust, is het vijfde studioalbum van de Britse popartiest David Bowie, uit 1972. Door het tijdschrift Melody Maker werd het geprezen als het definitieve album van 1972. Het album stond vijfde in de albumlijsten in het Verenigd Koninkrijk en 75e in de Bilboard Music Charts in de Verenigde Staten.

Het album staat bekend als een van de beste werken van David Bowie. Het bekendste nummer is Ziggy Stardust. Andere bekende nummers zijn onder andere Moonage Daydream, Hang on to yourself, Rock-'n-Roll Suicide en Suffragette City. Bowie scoorde ook een grote hit met Starman.

Ziggy Stardust is tevens de naam van het alter ego dat Bowie aan het begin van de jaren zeventig opgespeld kreeg. Later vertelde Bowie in een interview met Sonja Barend dat de Britse rocker Vince Taylor model stond voor Ziggy, maar er zijn ook hints richting Jimi Hendrix ("played it left hand ... jiving us that we were voodoo").

Tracklisting[bewerken]

kant 1

 1. "Five Years" – 4:43
 2. "Soul Love" – 3:33
 3. "Moonage Daydream" – 4:35
 4. "Starman" – 4:15
 5. "It Ain't Easy" – 2:56

kant 2

 1. "Lady Stardust" – 3:20
 2. "Star" – 2:47
 3. "Hang on to Yourself" – 2:37
 4. "Ziggy Stardust" – 3:13
 5. "Suffragette City" – 3:25
 6. "Rock 'n' Roll Suicide" – 2:57

The Motion Picture[bewerken]

In 2002 werd er nog een cd/dvd uitgebracht van het laatste concert van de tournee die op dit album volgde. De cd/dvd heet The Motion Picture. Tijdens dit concert kondigde Bowie aan dat hij, waarschijnlijk vanwege drugsproblemen, zou stoppen met muziek maken. Bowie leefde in die tijd ongeveer alleen van melk en heroïne. Hij is pas begin jaren tachtig van zijn drugsprobleem afgekomen.

In The Motion Picture houdt Bowie een toespraak waaraan is te horen dat hij het zelf ook niet leuk vond. Hij kondigt aan het einde aan dat hij er voorgoed mee zou stoppen. Dit is echter niet gebeurd, ook al was dit wel het definitieve einde van zijn alter ego, Ziggy Stardust. Bowie had al snel weer succesvolle albums, zoals Aladdin Sane (1973). "The Motion Picture" werd voor het eerst uitgebracht op een dubbel vinyl-LP in 1983 door RCA Records (live opname door David Bowie en Mike Moran en geremixt door David Bowie & Tony Visconti, Bruce Tergeson - Een gelimiteerde editie van vinyl van deze dubbel cd set was uitgebracht in de V.S. in oktober 1983).