Theo Francken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theo Francken
Theo Francken July 2016 (28093700016).jpg
Geboren Lubbeek, 7 februari 1978
Kieskring Flag of Flemish-Brabant.svg Vlaams-Brabant
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Partij N-VA
Federaal Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, belast met Administratieve Vereenvoudiging
Aangetreden 11 oktober 2014
Regering Michel
Toegevoegd aan Jan Jambon
Voorganger Maggie De Block (als minister belast met Asiel en Migratie)
Olivier Chastel (als minister van Administratieve Vereenvoudiging)
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek

Theo Francken (Lubbeek, 7 februari 1978) is een Belgisch politicus voor N-VA.

Levensloop[bewerken]

Francken is licentiaat Pedagogische Wetenschappen. Hij studeerde in 2001 af aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Hij was vanaf 2001 actief als wetenschappelijk medewerker in de N-VA-fractie van het Vlaams Parlement. Van 2009 tot 2010 was hij adjunct-kabinetschef van Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois, specifiek voor de beleidsdomeinen van inburgering en de Vlaamse Rand.

In zijn thuishaven Lubbeek richtte hij een nieuwe N-VA-afdeling op. Hij was lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006, maar het resultaat viel tegen. Met 4,96% van de stemmen haalde de N-VA geen enkele van de 23 gemeenteraadszetels. 2006 was ook het jaar dat Vlaams Belang voor het eerst opkwam in Lubbeek.

Hij profileerde zich in 2010 op thema's als asiel, migratie en inburgering.[1] Bij de federale verkiezingen was hij lijsttrekker voor N-VA in de kieskring Leuven en haalde 13164 voorkeurstemmen, wat hem volksvertegenwoordiger in de Kamer maakte.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 trok hij opnieuw de N-VA-lijst in de gemeente Lubbeek. De partij haalde een goed resultaat met 25,68% van de stemmen en werd de grootste partij van de gemeente. Francken werd in januari 2013 de nieuwe burgemeester van de gemeente.

Op 11 oktober 2014 werd hij staatssecretaris voor Asiel, Migratie en Administratieve Vereenvoudiging in de federale Regering-Michel.

Op 14 oktober 2014, na amper drie dagen tot de regering te behoren, werd reeds het ontslag van Francken als staatssecretaris geëist, omdat hij aanwezig was op een ceremonie ter gelegenheid van de 90ste verjaardag van Bob Maes, de oprichter van de Vlaamse Militanten Organisatie.[2] Daags nadien lag hij opnieuw onder vuur na het lekken van oude e-mails van Francken. Er wordt geschertst met Christian Dutoit, hoofdredacteur van het maandblad Meervoud en homo. Het cdH wreef hem homofobie aan. CdH vroeg hiervoor zijn ontslag. Later die dag werd een Facebookbericht uit 2011 opgerakeld. Hij stelde daarbij zich iets te kunnen voorstellen "bij de economische meerwaarde van de Joodse, Chinese en Indiaanse (sic) diaspora, maar minder bij de Marokkaanse, Congolese en Algerijnse". Ook de PS vroeg hierna zijn ontslag. Francken excuseerde zich daarna in de Kamer voor zijn uitspraken. De meerderheid bleef achter hem staan.[3][4][5][6][7]

Ook nadien deden er zich nog een aantal incidenten voor. Zo was er in 2017 tweemaal ophef rond de identificatiemissie van Soedanezen die illegaal in het Maximiliaanpark verbleven en weigerden asiel aan te vragen in België. Staatssecretaris Francken werd door de regering gelast daar een oplossing voor te vinden, waarna Soedanese ambtenaren in België de vermeende Soedanezen zouden identificeren en eventueel voor repatriëring aanmerken. De samenwerking met het dictatoriale regime in Soedan en een Facebookbericht erover, dat Francken afsloot met "#opkuisen", leidde tot consternatie. Nadat eind 2017 gerepatrieerde Soedanezen getuigden van folteringen in hun thuisland, kwam zijn beleid onder vuur te liggen. Premier Charles Michel liet weten verdere uitwijzingen naar Soedan te bevriezen, waarop onder meer Francken liet verstaan dat er voor begin 2018 toch al geen repatriëringen voorzien waren en de premier slechts een voldongen feit bevestigde. Dat bleek niet te kloppen – er was initieel op 13 januari wel een uitzetting van een persoon richting Soedan voorzien – en hij zag zich genoodzaakt aan de premier verontschuldigingen aan te bieden.

Privé[bewerken]

Francken woont in Linden, is gehuwd en vader van een dochter en een zoon.

Voorganger:
Maggie De Block
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie
2014-heden
Voorganger:
Olivier Chastel
Staatssecretaris van Administratieve Vereenvoudiging
2014-heden