Theo Francken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Theo Francken
Theo Francken July 2016 (28093700016).jpg
Geboren Lubbeek, 7 februari 1978
Kieskring Flag of Flemish-Brabant.svg Vlaams-Brabant
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Partij N-VA
Federaal Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, belast met Administratieve Vereenvoudiging
Aangetreden 11 oktober 2014
Regering Michel
Toegevoegd aan Jan Jambon
Voorganger Maggie De Block (als minister belast met Asiel en Migratie)
Olivier Chastel (als minister van Administratieve Vereenvoudiging)
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek

Theo Francken (Lubbeek, 7 februari 1978) is een Belgisch Vlaamsgezind politicus voor N-VA.

Levensloop[bewerken]

Hij is licentiaat Pedagogische Wetenschappen. Hij is in 2001 afgestudeerd aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Hij was vanaf 2001 actief als wetenschappelijk medewerker in de N-VA-fractie van het Vlaams Parlement. Van 2009 tot 2010 was hij adjunct-kabinetschef van Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois, specifiek voor de beleidsdomeinen van inburgering en de Vlaamse Rand.

In zijn thuishaven Lubbeek richtte hij een nieuwe N-VA-afdeling op. Hij was lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006, maar het resultaat viel tegen. Met 4,96% van de stemmen haalde de N-VA geen enkele van de 23 gemeenteraadszetels. 2006 was ook het jaar dat Vlaams Belang voor het eerst opkwam in Lubbeek.

Hij profileerde zich in 2010 op thema's als asiel, migratie en inburgering.[1] Bij de federale verkiezingen was hij lijsttrekker voor N-VA in de kieskring Leuven en haalde 13164 voorkeurstemmen, wat hem volksvertegenwoordiger in de Kamer maakte.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen op zondag 14 oktober 2012 trok hij opnieuw de N-VA-lijst in de gemeente Lubbeek. De partij haalde een goed resultaat met 25,68% van de stemmen en werd de grootste partij van de gemeente. Francken werd in januari 2013 de nieuwe burgemeester van de gemeente.

Op 11 oktober 2014 werd hij staatssecretaris voor Asiel, Migratie en Administratieve Vereenvoudiging in de federale Regering-Michel.

Op 14 oktober 2014, na amper drie dagen tot de regering te behoren, werd reeds het ontslag van Francken als staatssecretaris geëist, omdat hij aanwezig was op een ceremonie ter gelegenheid van de 90ste verjaardag van Bob Maes, de oprichter van de Vlaamse Militanten Organisatie.[2] Daags nadien lag hij opnieuw onder vuur na het lekken van oude e-mails van Francken. Er wordt geschertst met Christian Dutoit, hoofdredacteur van het maandblad Meervoud en homo. Het cdH wreef hem homofobie aan. CdH vroeg hiervoor zijn ontslag. Later die dag werd een Facebookbericht uit 2011 opgerakeld. Hij stelde daarbij zich iets te kunnen voorstellen "bij de economische meerwaarde van de Joodse, Chinese en Indiaanse (sic) diaspora, maar minder bij de Marokkaanse, Congolese en Algerijnse". Ook de PS vroeg hierna zijn ontslag. Francken excuseerde zich daarna in de Kamer voor zijn uitspraken. De meerderheid bleef achter hem staan.[3][4][5][6][7]

Privé[bewerken]

Francken woont in Linden, is gehuwd en vader van een dochter en een zoon.

Voorganger:
Maggie De Block
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie
2014-heden
Voorganger:
Olivier Chastel
Staatssecretaris van Administratieve Vereenvoudiging
2014-heden