Therese Neumann

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Therese Neumann

Therese Neumann of ook wel Resl von Konnersreuth (Konnersreuth, 8 april 1898 - aldaar, 18 september 1962) was een Beiers rooms-katholiek zieneres en mystica. Zij was aanvankelijk een eenvoudige boerendienstmaagd.

Zij had stigmata en leed op bepaalde dagen (met name op vrijdag) mee met het lijden van Jezus Christus.

Van 1926 tot haar dood in 1962 leefde zij naar verluidt uitsluitend op water en de heilige communie. Zij was grotendeels aan haar bed gekluisterd. Tijdens haar visioenen schijnt zij ook Aramees hebben gesproken, evenals Latijn. Dit wordt ook beschreven door Paramahamsa Yogananda in zijn Autobiografie van een yogi, waar hij uitgebreid verhaalt van zijn ontmoeting met haar.[1]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zij - hoewel bedlegerig - door de Gestapo wegens vermeende staatsgevaarlijke activiteiten in het oog gehouden. Zo wist zij de situatie van personen aan het oostfront te beschrijven, en profeteerde dat Adolf Hitler en de nationaalsocialisten spoedig ten val zouden komen.

Tijdens haar leven en na haar dood, nam de devotie rond de zieneres en mystica toe, ook in Nederland. Op haar graf in Konnersreuth werden monumenten geplaatst en haar huis en kamer werden een bedevaartsoord.