Tielman Brothers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tielman Brothers
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1946-2008
Oud-leden
Reggy Tielman
Ponthon Tielman
Andy Tielman
Loulou Tielman
Jane Tielman
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De Tielman Brothers was een Nederlandse rockband die ontstond in de jaren veertig en in verschillende bezettingen tot in de 21e eeuw actief was. In haar hoogtijdagen (begin jaren zestig) bestond de groep uit de vier gebroeders Tielman: Reggy (1933-2014), Ponthon (1934-2000), Andy (1936-2011) en Loulou (1938-1994). Ook hun zus Jane (1940-1993) heeft met de Tielman Brothers opgetreden.

The Timor Rhythm Brothers – Indonesië 1946-1957[bewerken]

Het verhaal van The Tielman Brothers begon in Soerabaya, waar vier broertjes Tielman in 1946 gingen musiceren. Hun vader Herman Tielman (KNIL militair) was de grote inspirator en mentor van The Timor Rhythm Brothers, bestaande uit Reggy (gitaar, banjo), Andy (gitaar), Ponthon (contrabas) en Loulou Tielman (drums). Ze maakten samen met hun kleine zusje Jane een tournee langs de kampen van de Nederlandse militairen en traden na de onafhankelijkheid van Indonesië in 1949 op tijdens mondaine feesten tot in het paleis van Soekarno toe. Hun show bestond uit muziek, dans en rituelen uit Indonesië. Zij speelden ook instrumentale wereldmuziek zoals 12th. Street Rag en vocale hits van Nat King Cole, Bill Haley en Elvis Presley. In Indonesië ontstaat in die jaren echter grote weerstand tegen rock'n'roll-muziek: het wordt gezien als een aanval op de volksmoraal. In februari 1957 wordt het zelfs verboden. Diezelfde maand stapt de familie Tielman op de boot naar Holland.

Van Breda naar de Expo '58 in Brussel 1957-1958[bewerken]

In 1957 kwam de familie Tielman naar Nederland en vestigde zich in Breda. De 4 broers gingen weer optreden als The Timor Rhythm Brothers op Indische feestavonden. Al snel wijzigden ze hun naam in The 4 Tielman Brothers. In 1958 kregen ze de kans om 6 maanden in de 'Hawaiian Village' van het attractiepark op de wereldtentoonstelling Expo 58 in Brussel op te treden. Ze presenteerden daar een wervelende rock-'n-rollshow, zoals nog nooit eerder in Europa vertoond was. Bespeelden gitaren achter in de nek, gooiden gitaren in de lucht en naar elkaar, bespeelden gitaren met de tanden en voeten, haalden toeren uit met de contrabas, de drummer liep spelend om het drumstel heen en sloeg met de drumstokken op de gitaarsnaren. Ze werden ontdekt door René (Nappie) en Ferry van Vlasselaer, eigenaren van een Belgisch jukeboxbedrijf. Op hun label Fernap brachten zij de eerste single van de Tielman Brothers uit met Rock Little Baby Of Mine en You're Still The One. Het was tevens de allereerste rock-'n-rollproductie van een Nederlandse band. Hun manager René 'Nappie' van Vlasselaer liet de groep in de periode 1959-1960 optreden als pauze-act in circussen, jaarmarkten en kermissen.

De eerste platen in Nederland en vertrek naar Duitsland 1959-1960[bewerken]

Hans Joachim Kulenkampff en Peter Frankenfeld ontdekten de Tielman Brothers op de Expo en haalden ze eind 1958 naar Duitsland voor een gastoptreden in hun TV show en een muzikale showact in de film Paprika. Het allereerste optreden van de Tielman Brothers in Duitsland vond plaats op 29 januari 1959 in Hotel Deutsches Theater te München tijdens een filmbal ter gelegenheid van de première van de film Paprika. Ze ontmoetten daar Romy Schneider en kregen een filmorde uitgereikt.

Platenmaatschappij Bovema bood de Tielman Brothers eind 1959 een platencontract aan. Hun eerste plaat met Record Hop en Swing It Up was in die tijd veel te ruig voor Nederlandse begrippen en werd niet op de radio gedraaid. In januari 1960 verschenen zij op tv met hun wilde rock-'n-rollshow. Zij waren de eersten op de televisie met twee gitaren, bas en drums. De reacties hierop in de kranten waren zeer negatief. Hun opname 18th. Century Rock,een bewerking van een sonate van Wolfgang Amadeus Mozart oogstte eveneens een storm van kritiek. Nederland was in 1960 duidelijk nog niet rijp voor de eigen muziek van jongeren en teleurgesteld verlegden zij hun werkterrein naar Duitsland.

Indo-Rock in Duitsland 1960-1964[bewerken]

Samen met gitarist Franky Luiten begonnen de Tielman Brothers hun goedbetaalde maandcontracten in de Ringstube in Mannheim. De familie Fluhrmann was de eigenaar van dit danslokaal en de Ringstube werd door de bands en het publiek steeds de Spoetnik genoemd, vanwege de inrichting met raketten en futuristische ruimtevaartuigen. De Tielman Brothers zouden er nog vaak terugkomen. Daarna trokken ze naar Studio 15 in Düsseldorf en de fraaie dancing Westhof in Heidelberg, een legendarische locatie, vanwege de Amerikaanse GI's die daar gelegerd waren. Nog zo'n beroemde dancing was de Jolly Bar in Hanau, gelegen nabij Frankfurt am Main, eveneens een Amerikaanse legerplaats. De Duitse zaaleigenaren haalden na het succes van de Tielman Brothers steeds meer Indo bands naar Duitsland.

In Duitsland kregen de Tielman Brothers in 1962 een platencontract van Ariola aangeboden. Hun instrumentals Java Guitars en Tahiti Jungle verkochten erg goed. In de periode 1961-1963 werden niet meer dan twee singles opgenomen. Andere Indo-rockgroepen zoals The Crazy Rockers namen hun stijl en repertoire over en namen dit in Nederland op.

In 1963 kwamen Andy en Reggy Tielman bij een ernstig auto-ongeluk onder een vrachtauto terecht. Het herstel van Andy, die zijn arm op acht plaatsen had gebroken, duurde vele maanden. Als vervanger kwam Alfons Faverey bij de Tielman Brothers. Andy Tielman ging zich na de doorbraak van de Beatles steeds meer toeleggen op zangwerk.

Eindelijk succes in Nederland 1965-1967[bewerken]

Na het vertrek van Ponthon Tielman in 1964 is de magie tussen de vier broers verbroken. Andy, Reggy en Loulou Tielman gingen samen verder met Hans Bax (gitaar) en Rob Latuperisa (basgitaar). In 1965 speelden ze tijdens de zomermaanden voor het eerst in Nederland in het Palais De Danse in Scheveningen. Hun succes was enorm groot. Er volgde een platencontract met Negram/Delta records. Hun uitvoering van het nummer Maria uit West Side Story bereikte de 20e plaats van de top 40 in oktober 1965.

Tot 1967 maakten ze nog platen voor het Duitse Ariola label, maar de typische Tielmanstijl was vaak ver te zoeken. In 1967 scoorden ze onverwachts nog de grootste hit uit hun carrière. Little Bird bereikte de 7e plaats op de Top 40. Daarna volgde een periode met steeds wisselende bezettingen en traden ze op als Andy Tielman & The Tielman Brothers, waarmee Andy Tielman tot 2008 actief was.

De grote waardering voor het pionierswerk van Andy Tielman en de Tielman Brothers en hun bijdragen voor het Nederlands cultureel erfgoed kwam sedert de jaren tachtig op gang.

Radio 2 Top 2000[bewerken]

Nummer(s) met noteringen in de Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16
Little bird 1357 - - - - - - - - - - - - - - - - -

Externe link[bewerken]