Tom Poes en het ding X13

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tom Poes en het ding X13
Stripreeks Tom Poes
Volgnummer 31
Scenario Marten Toonder
Tekeningen Marten Toonder
Type Softcover
Pagina's 48
Eerste druk 1984
Uitgever Oberon (1984)
Big Balloon (1997)
Lijst van verhalen van Heer Bommel en Tom Poes
Portaal  Portaalicoon   Strip

Tom Poes en het ding X13 is een ballonstripverhaal uit de Tom Poes-reeks. Het verhaal stond in afleveringen in de Donald Duck in de nummers 6 tot en met 20 van 1984.[1][2] Het werd door Oberon in 1984 uitgegeven als album en kreeg hier nummer 31. In 1997 werd het heruitgegeven door Big Balloon.[3]

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Tom Poes en heer Bommel zien op de jaarbeurs in Rommeldam een nieuwe uitvinding van professor Prlwytzkofsky: een metalen doos genaamd het "ding X13". Aan de buitenkant ziet het eruit als niets bijzonders, maar het kan zich in van alles en nog wat kan veranderen, afhankelijk van de code die men invoert. Bij de demonstratie gaat er iets mis en de professor wordt met uitvinding en al de beurs uitgezet. Hij besluit het ding X13 nu maar speciaal aan Tom Poes en heer Bommel te laten zien.

De uitvinding verandert eerst in een razendsnelle auto, waarmee Tom Poes en heer Bommel door de straten van Rommeldam scheuren. Even later worden ze door achternagezeten door brigadier Snuf die hen wil bekeuren, maar tegen de tijd dat de commissaris ook is gearriveerd heeft het dingX13 zich alweer omgevormd tot een gewone doos. De commissaris gelooft het verhaal van de brigadier niet.

Even later verandert het ding in een helikopter, maar door een fout van heer Bommel wordt het ding hoog in de lucht uitgezet waardoor ze te pletter dreigen te vallen. Prlwytzkofsky kan nog net op tijd ingrijpen door te vertellen hoe ze het ding in een tuinzitje (met een parasol die de val remt) moeten veranderen. In deze vorm landt het ding in de achtertuin van markies de Canteclaer, die echter helemaal niet blij is met de gasten. Heer Bommel en Tom Poes besluiten met het ding onder de grond te gaan. Om te voorkomen dat ze te dicht bij de hete aardkern komen, laten ze het ding zijn route afbuigen zodat ze midden in zee belanden. Ze belanden per ongeluk aan boord van de Albatros, het schip van kapitein Wal Rus, dat hierdoor schade oploopt. De kapitein is woedend, maar dan is professor Prlwytzkofsky net op tijd weer ter plekke en hij zorgt dat het ding X13 het gat in de romp van het schip weer dicht.

De kapitein laat hen hierna achter op een verlaten eiland. Heer Bommel besluit dat hij het ding X13 nu maar eens nader wil onderzoeken. Hij drukt alle knopjes tegelijk in, met rampzalige gevolgen; het ding raakt compleet overbelast doordat het alle commando's tegelijk moet uitvoeren. Het ding springt even later met een enorme klap uit elkaar waarbij ook het eiland wordt vernietigd. Tom Poes, heer Bommel en de professor kunnen maar net op tijd ontsnappen en gaan naar een haven om daar terug te reizen naar Rommeldam. Heer Bommel krijgt nog even een stevige berisping van de professor.