Naar inhoud springen

Campylomma verbasci

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bj.schoenmakers (overleg | bijdragen) op 14 feb 2020 om 23:47.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Campylomma verbasci
Campylomma verbasci
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Miridae (Blindwantsen)
Geslacht:Campylomma
Soort
Campylomma verbasci
Meyer-Dür, 1843
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De toortsbleke blindwants (Campylomma verbasci) is een wants uit de familie van de blindwantsen (Miridae). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Rudolf Ludwig Meyer-Dür in 1843.

Uiterlijk

De kleine ovale wants is geel-grijs of licht groenachtig met dunne gele en bruine haartjes en kan ongeveer 3 mm lang worden. De antennes zijn geel, het eerste segment heeft een zwarte vlek voor de top en het tweede segment is aan de basis zwart. In het midden van de vleugel en de vleugelpunt (cuneus) bevindt zich vaak een donkere vlek. De poten zijn licht geel met donkere spikkels. De soort lijkt op de wilgenbleke blindwants (Campylomma annulicorne) die echter voornamelijk op wilgen leeft.

Leefwijze

De soort overwintert als eitje en kent twee generaties, in gunstige jaren is er een derde generatie. De eerste generatie wantsen worden waargenomen van mei tot eind augustus op kruidachtige planten zoals aardappel, stokroos en toorts. De tweede generatie leeft op loofbomen langs bosranden, houtwallen en boomgaarden van augustus tot oktober en zet daar eitjes af in het hout van bijvoorbeeld eiken.

Leefgebied

Campylomma verbasci komt voor in het Palearctisch gebied, Noord-Afrika, Azië tot in China, is in Nederland vrij algemeen en werd ook geïntroduceerd in Amerika.

Externe link

  • Kaarten met waarnemingen: