Toscane

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Toscana)
Zie Toscane (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Toscane.
Toscane
Toscana
Regio van Italië Vlag van Italië
Kaart
Coördinaten 43°21'NB, 11°1'OL
Algemeen
Oppervlakte 22.990 km²
Inwoners
(31 dec. 2013)
3.750.511
(153 inw./km²)
Hoofdstad Florence
ISO 3166-2 IT-52
Overig
Hoogste punt Monte Prado: 2.054 m
Aantal gemeenten 287
Provincies Arezzo, Grosseto, Florence, Livorno, Lucca, Massa-Carrara, Pisa, Pistoia, Prato, Siena
Detailkaart
Kaart van Toscane
Provincies in Toscane
Portaal  Portaalicoon   Italië

Toscane (Italiaans Toscana) is een regio in Midden-Italië, die in het noorden aan Ligurië en Emilia-Romagna, in het oosten aan Umbrië en de Marken, in het zuiden aan Lazio en in het westen aan de Tyrreense Zee grenst. De oppervlakte van de regio Toscane neemt ongeveer een dertiende van het nationaal grondgebied in beslag, oftewel 7,6%. Wat betreft grootte staat de regio op de vijfde plaats, na Sicilië, Piëmont, Sardinië en Lombardije. Toscane omvat 6,1% van de nationale bevolking van Italië.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de oudheid vormde Toscane met het noordwesten van Latium een vruchtbaar gebied waar de beschaving van de Etrusken tot bloei kwam. De Etrusken hebben eeuwenlang veel culturele en godsdienstige invloed op de Romeinen gehad, terwijl zij ook vaak rivalen waren. Hun politieke en militaire invloed werd steeds meer teruggedrongen. In 205 v.Chr. steunden zij de Romeinen tijdens de Tweede Punische Oorlog tegen Carthago. In 90 v.Chr. kregen de inwoners van Etrurië rechten als Romeinse burgers, waarmee de annexatie voltooid was.

Toscane was de regio waarin de Italiaanse renaissance in de 14e eeuw wortel schoot en in 15e en 16e eeuw tot grote hoogten steeg. In het Toscaans ontstond een literaire traditie met voormannen als Dante Alighieri, Petrarca, Boccaccio en Machiavelli, waarmee het moderne Italiaans nieuwe status en vorm kreeg. Onder leiding van de De' Medici's maakte het toenmalige Groothertogdom Toscane een bloeitijd door. Het artistieke erfgoed van deze regio bestaat uit literatuur, architectuur, schilderkunst en beeldhouwkunst, en is in tientallen musea verzameld, zoals in de Uffizi in Florence. Ook elders ter wereld bevinden zich topstukken, zoals de Mona Lisa in het Louvre in Parijs.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Klimaat[bewerken | brontekst bewerken]

De regio profiteert van de zachte lucht die vanaf de Tyrreense Zee binnenkomt en van de bescherming van de Tosco-Emiliaanse Apennijnen. De winter is gematigd, de zomer warm, de lente en herfst zijn regenachtig te noemen. In de berggebieden van de Apennijnen, de Colline Metallifere en de Monte Amiata heerst een typisch bergklimaat.

Provincies en belangrijke steden[bewerken | brontekst bewerken]

Provincie/metropolitane stad Afkorting Hoofdstad Belangrijke plaatsen
Arezzo AR Arezzo Cortona, Montevarchi
Florence FI Florence Empoli, Scandicci, Sesto Fiorentino
Grosseto GR Grosseto Orbetello, Monte Argentario
Livorno LI Livorno Piombino
Lucca LU Lucca Viareggio
Massa-Carrara MS Massa, Carrara
Pisa PI Pisa Volterra
Pistoia PT Pistoia Montecatini Terme
Prato PO Prato Montemurlo
Siena SI Siena Montepulciano, San Gimignano

Eilanden[bewerken | brontekst bewerken]

Portoferraio op Elba

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Belangrijke toeristische bestemmingen in Toscane zijn de steden Florence, Pisa, Lucca, Maremma (in het Grosseto district), Crete Senesi, San Gimignano, Cortona, Volterra en Siena. De regio Toscane stimuleert het "agritoerisme" (agriturismo), waarbij bezoekers op boerderijen verblijven. Toscane heeft 120 natuurreservaten en wordt vaak gezien als een van de mooiste delen van Italië.

Wijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Toscane staat ook bekend om zijn wijnen. Net zoals Piemonte heeft Toscane grote bekendheid als wijnstreek binnen Italië. Bekende wijnen zijn Chianti, Brunello di Montalcino en de Vino Nobile di Montepulciano. Tot de topwijnen behoren de zogeheten Super-Toscaners, ontstaan door de innovatie van befaamde wijnhuizen in de jaren 80 en 90. Deze wijnen, zoals Tignanello, Sassicaia en Ornellaia, met prijzen tot honderden euro's per fles, worden volgens nieuwe principes gemaakt, waarvoor niet uitsluitend traditionele druivenrassen worden gebruikt. In de omgeving van Bolgheri hebben deze wijnen erkenning gekregen met het toekennen van de DOC-predicaten Bolgheri Sassicaia en Bolgheri.

Afkomstig uit Toscane[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Tuscany.