Tralee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tralee
Trá Lí, verouderd Tráigh Lí
Plaats in Ierland Vlag van Ierland
Tralee (Ierland (land))
Tralee
Situering
Provincie Munster
Graafschap Kerry
Coördinaten 52° 16' NB, 9° 42' WL
Algemeen
Inwoners (2006) -stad: 20.258

-landelijk: 1932

Hoogte 37 m
Ierse grid Q828141
Overig
Motto Vis Unita Fortior
"United Strength is Stronger"
Website www.tralee.ie
Portaal  Portaalicoon   Ierland
Tralee Courthouse
Ashe Memorial Hall

Tralee (Iers: Trá Lí) is de hoofdplaats van het graafschap Kerry, in het zuiden van Ierland. De naam Tralee betekent waarschijnlijk strand van de Lee, het Ierse Trá betekent onder meer strand, de Lee (Lí) is een rivier. De stad heeft ruim 20.000 inwoners (2002).

Geschiedenis[bewerken]

Croppy Boy, 1798 Pikeman Monument

Tralee is gesticht in de dertiende eeuw door Engelse kolonisten, de zogenaamde Anglo-Normans. Het was een bolwerk voor de graven van Desmond.

In 1580 werd de stad platgebrand als straf voor het ondersteunen van de Desmond opstand tegen Elizabeth I. Tralee werd daarna geschonken aan Edward Denny

Tralee speelde een belangrijke rol in de Ierse opstand van 1798. Die opstand wordt herdacht met een fraai standbeeld in Denny Street.

Denny Street, de huidige hoofdstraat, dateert uit de negentiende eeuw. Uit diezelfde tijd dateren twee van de markantste gebouwen in de stad: Tralee courthouse en The Ashe Memorial Hall. In dat laatste gebouw is het Museum van Kerry gevestigd.

Toerisme en sport[bewerken]

De stad probeert zich als nieuwe toeristische bestemming te promoten. Een van de trekpleisters daarbij is het internationale festival, "The Rose of Tralee" dat ieder jaar in augustus duizenden mensen naar de stad lokt. Binnen het graafschap Kerry is Killarney nog steeds de toeristische hoofdstad, maar Tralee is duidelijk in opkomst.

Tralee heeft een van de mooiste 'links' (golfbanen) van Ierland, de Tralee Golf Club. De club bestaat al sinds 1894, maar had slechts 9 holes. Men besloot te verhuizen naar de huidige locatie. De nieuwe baan met 18 holes was in 1984 de eerste baan die Arnold Palmer in Europa ontwierp. Bij het clubhuis staat een bronzen beeld van hem. De baan ligt op een soort schiereiland, is dus zeer windgevoelig, maar heeft prachtig uitzicht op de oceaan. Tralee Dynamos AFC is de lokale voetbalclub.

Vervoer[bewerken]

Tralee is het eindpunt van de spoorlijn van Dublin naar het zuidwesten. Via Mallow is er ook een rechtstreekse verbinding met Cork.

Vanaf Tralee loopt de nationale hoofdroute N21 naar Limerick met een aansluiting op de hoofdroute naar Dublin. De N22 verbindt Tralee via Killarney met Cork.

Halverwege Tralee en Killarney ligt Kerry International Airport

Geboren[bewerken]

Externe links[bewerken]