Trekvogelreservaat Terra Nova

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Trekvogelreservaat Terra Nova
Nationaal park
Trekvogelreservaat Terra Nova (Newfoundland)
Trekvogelreservaat Terra Nova
Situering
Land Vlag van Canada Canada
Locatie Oost-Newfoundland
Coördinaten 48° 34′ NB, 53° 57′ WL
Dichtstbijzijnde plaats Traytown
Informatie
IUCN-categorie II (Nationaal park)
Oppervlakte 8,70 km²
Opgericht 1967
Beheer Canadian Wildlife Service
Foto's
Zicht op Southwest Arm vanaf Maladie Head
Newman Sound

Het Trekvogelreservaat Terra Nova (Engels: Terra Nova Bird Sanctuary; Frans: Refuge d'oiseaux de Terra Nova) is een natuurreservaat ter bescherming van trekvogels in het oosten van Canada. Het grenst aan het gelijknamige nationaal park.

Omschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het trekvogelreservaat bestaat uit twee van elkaar afgescheiden delen, namelijk twee grote zeearmen aan de oostkust van het eiland Newfoundland. Beide zee-armen gaan tot diep in het dichtbeboste Nationaal Park Terra Nova, al maken ze er als zeewater zijnde zelf officieel geen deel van uit.

In het noorden betreft het Southwest Arm, een 6 km lange zij-arm van Northeast Arm die daarvan afgescheiden worden door de dijk (met brug) van provinciale route 310. Het andere deel van het reservaat bestaat uit de achterste 6 km van de nog veel langere Newman Sound. De twee zeearmen liggen ruim 6 km van elkaar verwijderd, zijn beide relatief ondiep en hebben allebei noemenswaardige intergetijdengebieden.

Vogels[bewerken | brontekst bewerken]

Vergeleken met andere Canadese trekvogelreservaten is het totale aantal vogels in Terra Nova vrij beperkt. Het is vooral het groot aantal verschillende soorten dat het gebied belangrijk maakt. Ruim 30 soorten worden er frequent gespot.

Vooral tijdens de jaarlijkse herfstmigratie maken er veel trekvogels gebruik van het reservaat, waaronder honderden Canadese ganzen, Amerikaanse zwarte eenden, brilduikers en zaagbekken.

Bezoek[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn wandelingen doorheen het nationaal park die de oevers van beide zeearmen aandoen. Daarenboven ligt er aan de oevers van iedere zeearm een kampeerterrein en ligt het bezoekerscentrum van het Nationaal Park Terra Nova aan de oevers van het beschermde deel van Newman Sound.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Terra Nova Migratory Bird Sanctuary van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.