Treviso (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Treviso
Stad in Italië Vlag van Italië
Wapen van gemeente
Treviso (Italië)
Treviso
Situering
Regio Veneto
Provincie Treviso
Coördinaten 45° 40′ NB, 12° 15′ OL
Algemeen
Oppervlakte 55 km²
Inwoners
(1 januari 2023)
84.607[1]
(1532 inw./km²)
Hoogte 15 m
Overig
Aangrenzende gemeenten Monigo, San Paolo, Santa Bona, San Pelajo, Santa Maria del Rovere, Selvana, Fiera, Sant'Antonino, San Lazzaro, Sant'Angelo, San Giuseppe, Canizzano
Beschermheilige San Liberale
ISTAT-code 026086
Portaal  Portaalicoon   Italië
Palazzo della Prefettura

Treviso is een stad gelegen in de Noord-Italiaanse regio Veneto. De stad ligt aan de rivier de Sile en telt 85.136 inwoners (31-03-2018).

Stadsbeeld en bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De stad heeft wallen uit de 15de eeuw. Door de stad lopen enkele kanalen waardoor ze licht aan Venetië doet denken. Aan de noordoostkant van de stad bevindt zich de Porta San Tomasso uit 1518. De kerk San Francesco dateert uit de 13e eeuw.

Piazza dei Signori[bewerken | brontekst bewerken]

Het Piazza dei Signori is het sociale hart van de stad, hier staat het 13de-eeuwse stadhuis Palazzo dei Trecento en het Palazzo della Prefettura. Achter de Prefettura staat een klokkentoren.
Op 7 juli 1944 werd Treviso gebombardeerd door de Geallieerden, waarbij zo'n 1000 doden vielen. De Piazza dei Signori liep veel schade op.

De kathedraal[bewerken | brontekst bewerken]

Op de Piazza del Duomo staat de kathedraal van St. Pieter. Deze is in de 15de en 16de eeuw gebouwd op de grondvesten van een voormalige romaanse kerk. De crypte dateert uit de 12de eeuw. In 1836 is een porticus toegevoegd. De kathedraal heeft vijf koepels. Binnen bevinden zich onder andere 16de-eeuwse fresco's van Il Pordenone en een olieverfschilderij met De annunciatie van Titiaan.

De wallen[bewerken | brontekst bewerken]

De oude stad werd omringd door 3km muren en wallen. Deze werden met het bombardement in 1944 zwaar beschadigd. In 1948 waren ze weer gerestaureerd.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Sportclubs uit Treviso:

In 2008 werd in Treviso het Wereldkampioenschap veldrijden gehouden. Lars Boom (Nederland) won de wereldtitel. Treviso was meermaals etappeplaats in wielerkoers Ronde van Italië.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Stedenbanden[bewerken | brontekst bewerken]

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Bereikbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

Nabij Treviso ligt het internationale vliegveld Aeroporto di Treviso, dat veel gebruikt wordt door toeristen vanwege de dichtbijgelegen stad Venetië. Treviso is tevens met deze stad verbonden via een snelweg (A27: Venetië-Belluno) en een spoorlijn.

Treviso is de thuisbasis van Benetton.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Treviso op Wikimedia Commons.

  1. https://demo.istat.it/?l=it.