Naar inhoud springen

Trichinose

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Tulp8 (overleg | bijdragen) op 7 apr 2015 om 10:48. (Versie 43788125 van 84.192.7.156 (overleg) ongedaan gemaakt. Bron?)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Trichinose
Trichinella spiralis larven in spierweefsel
Coderingen
ICD-10 B75
ICD-9 124
DiseasesDB 13326
MeSH D014235
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Trichinose ook trichinellose, of trichiniasis, is een besmetting met de rondworm Trichinella spiralis die veroorzaakt wordt door het eten van rauw of onvoldoende verhit varkensvlees. De worm komt niet meer voor in de Nederlandse en Belgische veestapel. Hij zou nog kunnen voorkomen in geïmporteerd vlees van (in het wild levende) zwijnen.[1] Trichinose begint met besmetting van het maag-darm-kanaal. Eén tot twee dagen na besmetting verschijnen symptomen als misselijkheid en diarree. Als de besmetting zich uitbreidt komen daar weinig specifieke klachten bij: koorts, hoofdpijn, gezwollen oogleden, hoesten, spierpijn en jeuk. De worm kan zich in spierweefsel inkapselen, en zo jaren aanwezig blijven. De meeste symptomen verdwijnen binnen een paar jaar. In sommige gevallen[1] kan ernstige schade worden aangericht, bijvoorbeeld als de rondwormen ook het centraal zenuwstelsel bereiken, met ataxie, ademhalingsverlamming en zelfs de dood tot gevolg.

Trichinose kan worden vastgesteld door een bloedtest of een spierbiopt. In de ontlasting kunnen de 3mm lange vrouwelijke en de half zo grote mannelijke rondwormen worden gevonden.

Symptomen van trichinose kunnen worden onderdrukt met aspirine en corticosteroïden. De volwassen trichinella kunnen met anthelminthica zoals thiabendazol in het maag-darm-kanaal gedood worden, maar voor de larven is nog geen remedie beschikbaar.

Zie de categorie Trichinosis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.