Trimethylfosfaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Trimethylfosfaan[1]
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van
Algemeen
Molecuulformule
IUPAC-naam Trimethylfosfaan
Andere namen Trimethylfosfine, Trimethylfosfor[1]
Molmassa 76,08 g/mol
SMILES
CP(C)C
CAS-nummer 594-09-2
EG-nummer 209-823-1
PubChem 68983
Wikidata Q3268860
Beschrijving Kleurloze vloeistof[2]
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
OntvlambaarSchadelijk
Gevaar[2]
H-zinnen H225 - H315 - H319 - H335[2]
P-zinnen P210 - P261 - P305+P351+P338[2]
VN-nummer 1993
Fysische eigenschappen
Dichtheid 0,735 g/cm³
Smeltpunt -86 °C[2]
Kookpunt 38 - 39 °C[2]
Vlampunt -19 °C
Dampdruk (20 °C) 49,9·103 Pa[2]
Brekingsindex 1,428
Geometrie en kristalstructuur
Dipoolmoment 1,19 D
Evenwichtsconstante(n) pKz = 8,65
Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Trimethylfosfaan, ook wel trimethylfosfine genoemd, is een organische fosforverbinding met de formule , wat vaak afgekort wordt tot . Het is een kleurloze vloeistof met een voor veel mensen onplezierige lucht. Deze lucht is karakteristiek voor veel alkylfosfanen. De verbinding wordt veel als ligand toegepast in de coördinatiechemie.

Synthese[bewerken | brontekst bewerken]

kan bereid worden via de reactie van trifenylfosfiet met methylmagnesiumchloride:[3]

De synthese wordt uitgevoerd in dibutylether waaruit het door het verschil in kookpunt (142°C voor de ether, 39°C voor het fosfaan) makkelijk gedestilleerd kan worden.

Structuur[bewerken | brontekst bewerken]

De vorm van het molecuul is dat van een driezijdige pyramide met een vrijwel perfecte C3v symmetrie. De C-P-C bindingshoek is ongeveer 98,6°.[4] Deze hoek is in overeenstemming met het feit dat fosfor voornaamelijk de 3p-orbitalen voor de binding gebruikt en dat er vrij weinig sp-hybridisatie in fosfor optreedt, een veel voorkomend verschijnsel in de fosforchemie. Het gevolg is dat het vrije elektronenpaar van fosfor zich in een voornamelijk s-orbitaal bevindt, net als in fosfine, .[5]

Reacties[bewerken | brontekst bewerken]

Structuur van .[6]

Met een pKz van 8,65 is trimetylfosfaan in staat met sterke zuren een proton te accepteren en (na verwijderen van het oplosmiddel) zouten van het type te geven.[4] Deze reactie is reversibel.

Met sterke basen, zoals alkyllithium-verbindingen wordt aan één van de methylgroepen een waterstof-ion onttrokken en ontstaat .

wordt makkelijk geoxideerd tot trimethylfosfineoxide. Met broommethaan wordt, analoog aan de reactie van trimethylamine met die stof, tetramethylfosfoniumbromide gevormd..[7]

Coördinatieverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Trimethylfosfine is een sterk basische ligand die met vrijwel alle metalen coördinatieverbindingen vormt. Als ligand heeft de stof een kegelhoek van 118°.[8] Deze hoek geeft een indicatie van de sterische eisen die de ligand stelt, en daarmee ook hoe de ligand aan metalen kan binden.

Als tamelijk compact fosfine kunnen meerdere -moleculen aan één overgangsmetaal-centrum binden, bijvoorbeeld [noot 1][9] Met zilverjodide wordt een lucht-stabiele vaste stof gevormd, , waaruit bij verwarmen weer trimethylfosfaan vrijkomt.

Veiligheid[bewerken | brontekst bewerken]

is een toxische en pyrofore stof. Na oxidatie met natriumhypochloriet of waterstofperoxide tot trimethylfosfineoxide is het relatief velig te hanteren.[10]