Tuindorp Hustler Click

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Tuindorp Hustler Click (THC) is een uit tientallen los-vaste leden bestaande rapgroep die midden jaren negentig in de wijk Tuindorp Oostzaan in Amsterdam-Noord ontstond. Alle leden komen uit Tuindorp Oostzaan en omstreken.

Biografie[bewerken]

Ontstaan van THC[bewerken]

THC-voorman Rocks was de eerste die midden jaren negentig met rappen begon. Hiervoor richtte hij zijn kamer als een kleine studio in. Uit de nummers die hij met vrienden opnam ontstond de eerste THC-productie, getiteld Nummer 1 Rocks van de THC. De jongens rapten hierin over hun ervaringen en de levensopvattingen die zij met elkaar deelden. De muziek sloeg aan op straat. De cd werd op straat verkocht. Iemand zette enkele nummers van de cd op internet, waardoor de muziek zich kon verspreiden.

De eerste nummers die bekend werden, waren: Je bakt er nix van, Kogel vangen voor je mattie, Stress (Hustle in de morgen) en Zonder berouw. THC zelf begon als rapgroep bekend te raken. Er ontstond een vaste formatie bestaande uit leden van onder meer Nederlandse, Surinaamse, Antilliaanse, Marokkaanse, Tunesische, Turkse en Armeense komaf, verbonden door het leven in Tuindorp Oostzaan.

Doorbraak[bewerken]

THC begon zelfstandig met optreden in kleine clubs. De cd Mixtape Vol. 1 (2001) verscheen samen met een clip op internet en kort hierna kwam er een clip uit op The Box, Ballen tot we vallen. Daarna maakte de groep het nummer Wil je weten hoe het voelt (2004), dat bovenaan in de top 20 van de radiozender FunX terechtkwam.[1] Bijna alle THC-leden reisden vervolgens naar Marokko om een nieuwe clip op te nemen van het nummer Zina.

Bij terugkomst sloot het inmiddels opgerichte THC Recordz een distributieovereenkomst met de jonge platenmaatschappij Walboomers en werd Wil je weten hoe het voelt als maxisingle op de markt gebracht.[2] De clip bereikte in 2004 de Nederlandse Single Top 100.[3] Niet lang daarna kwam het album Artikel 140 uit, verwijzend naar artikel 140 van het Wetboek van Strafrecht aangaande het lidmaatschap van een criminele organisatie, waarmee in dit geval op de Tuindorp Hustler Click gedoeld werd.

Tweede album[bewerken]

In maart 2007 kwam het tweede officiële album uit, getiteld Puur & Onversneden, dat 20 nummers bevatte. Alhoewel het album bij een kleine schare fans positief werd ontvangen, was de toon van de recensies overwegend negatief. Meest gehoorde kritiek was dat de nummers van het album door onderling grote verschillen in de rapkwaliteiten van de THC-leden uit balans werden gebracht. Ook zou de muziek te sterk leunen op invloeden van de Amerikaanse rapper Tupac en verschilde het album in de keuze en uitwerking van onderwerpen slechts weinig van eerder uitgebracht werk.

Appa[bewerken]

Rachid El Ghazoui, beter bekend onder zijn artiestennaam Appa, was eveneens lid van het rapcollectief, maar stapte in november 2005 op. Dit werd pas in 2006 bekend, toen Appa in een interview liet weten dat hij THC had verlaten vanwege zakelijke conflicten.[4] Later zou gebleken zijn dat ook persoonlijke wrijvingen ten grondslag lagen aan zijn vertrek. Appa ging daarop solo verder.

Enkele andere rappers van THC hebben eveneens solowerk uitgebracht.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

  • 2005 - Artikel 140 (2 cd's)
  • 2007 - Puur & Onversneden

Mixtapes[bewerken]

  • 1999 - Rechtstreeks uit Tuindorp
  • 1999 - #1 Rocks van de THC
  • 2001 - Mixtape Vol. 1
  • 2008 - Triple X Studio Mixtape Vol. 1
  • 2010 - Mixtape Vol. 2

Externe link[bewerken]

  • THC op MusicMeter