Turkse angora

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Turkse angora
Turkse angora
Turkse angora
Basisinformatie
Oorsprong Turkije en Perzië
Lijst van kattenrassen

De Turkse angora is een langharig kattenras dat voor het eerst op het Europese continent verscheen tussen de 16de en 18de eeuw.

Zoals ook in andere gebieden voorkomt is een deel van de katten in Turkije, met een wat hoger percentage in de koudere gebieden (hoogvlaktes en oosten) langharig. De eerste langharige katten vanuit dit gebied kwamen vanaf de 17de eeuw mee met reizigers naar Europa via de bergen aan de grenzen van Turkije en Perzië. In Frankrijk begon Nicolas-Claude Fabri de Peiresc, politicus en geleerde uit Aix, in 1631 met het fokken en verspreiden van vooral de mooist uitziende exemplaren die compleet wit waren en ingevoerd werden uit Angora (vroegere naam van Ankara). In het begin van de geregistreerde kattenfok werden vooral in Engeland dieren uit het nabije en verdere Oosten die langharig waren gekruist met lokale meer compact gebouwde langharige Engelse katten. Hieruit ontstond het huidige ras Perzisch langhaar. Pas in de jaren vijftig werd de originele Turkse Angora herontdekt toen Amerikanen en Europeanen terugkeerden naar Turkije en dieren daarvandaan meenamen en er in hun eigen land mee gingen fokken. Waren eerst vooral de compleet witte dieren favoriet, later werden ook gekleurde exemplaren populair. Tot op de dag van vandaag worden er geschikte dieren uit Turkije geïmporteerd en ook worden er in Turkije zelf nu Angora's gefokt.

Omschrijving[bewerken]

De Turkse angora heeft een vorm die neigt naar de langgerekte lijnen van de Oosterse korthaar. Kleine tot middelgrote grootte. De kop kenmerkt zich door een platte, langgerekte schedel. De amandelvormige ogen zijn lichtblauw, amber of een van de twee kleuren. De kat heeft een halflange, zijdeachtige vacht. Wit is de favoriet maar andere kleuren zijn toegelaten. Het karakter is lief en sociaal.

Externe link[bewerken]