Tzatziki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Zie Tsatsiki voor de kinderboekenreeks.
Tzatziki

Tzatziki (Grieks: τζατζίκι) is een traditioneel Grieks gerecht, dat bereid wordt met Griekse yoghurt, knoflook, komkommer, olijfolie en kruiden, zoals dille en een beetje peterselie. Tzatziki wordt vaak gegeten bij knoflookbrood: men kan dit maken door een stokbrood open te snijden, dat vervolgens met geblende knoflook, peper, zout en olie te besmeren, en het zes minuten in de oven te doen, op 220 graden.

De Turkse versie van tzatziki is cacık. Een Turks gerecht dat op tzatziki lijkt maar geen komkommer bevat, is haydari.

Etymologie[bewerken]

Zowel het Griekse woord tsatziki als het Turkse woord cacık hebben hun herkomst waarschijnlijk in het Armeense 'cacıg'.[1]

Bereidingswijze[bewerken]

Eerst worden de komkommers doormidden gesneden, en worden de zaadlijsten eruitgehaald. De komkommer wordt vervolgens grof geraspt en in een centrifuge gedaan, of uitgeknepen in een schone theedoek, totdat de komkommer droog is. De knoflook wordt gepeld en gemengd met wat olijfolie, en fijngemaakt in een blender, met wat peper, dille en peterselie. Dit wordt bij de geraspte komkommer gevoegd. Dan wordt het geheel met een pannenlikker of garde door de yoghurt heen gemengd. Soms wordt de yoghurt van tevoren in een doek gegoten om te laten uithangen, zodat deze dikker wordt.

Wikibooks Wikibooks Kookboek bevat een recept voor Tzatziki.