Tzatziki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie artikel Zie Tsatsiki voor de kinderboekenreeks.
Tzatziki

Tzatziki (Grieks: τζατζίκι) is een traditioneel Grieks bijgerecht, dat bereid wordt met Griekse yoghurt, knoflook, geraspte komkommer en olijfolie. Vaak worden er ook kruiden zoals dille, peterselie of munt aan toegevoegd. Traditioneel hoort er ook een scheutje azijn aan te worden toegevoegd maar tegenwoordig gebruikt men ook wel het sap van een citroen. Tzatziki wordt vaak gegeten bij gegrild vlees of geserveerd met pitabrood.

De Turkse versie van tzatziki is cacık.

Etymologie[bewerken]

Zowel het Griekse woord tsatziki als het Turkse woord cacık hebben hun herkomst waarschijnlijk in het Armeense 'cacıg'.[1]

Bereidingswijze[bewerken]

Eerst worden de komkommers doormidden gesneden, en worden de zaadlijsten eruitgehaald. De komkommer wordt vervolgens grof geraspt en in een centrifuge gedaan of uitgeknepen in een schone theedoek, totdat de komkommer het meeste vocht verloren heeft. Dit voorkomt dat de tzatziki te dun wordt. De knoflook wordt geraspt of in een knoflookpers boven het mengsel uitgeknepen. Vervolgens kunnen eventueel ook de kruiden worden toegevoegd aan het mengsel. Soms wordt de yoghurt van tevoren in een doek gegoten om te laten uithangen, zodat deze dikker wordt.

Wikibooks Wikibooks Kookboek bevat een recept voor Tzatziki.


  1. Zie de uitleg in de Engelstalige Wikipedia