U 454 (Kriegsmarine)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De U-454 was een type VIIC onderzeeboot van de Duitse Kriegsmarine tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze stond onder commando van kapitein-luitenant-ter-Zee Burckhard Hackländer. Ze vulde de lijst met verloren gegane U-boten aan, tijdens de voorbije maand juli 1943.

Geschiedenis[bewerken]

1 augustus 1943 - De U-454 werd door een Sunderland-watervliegtuig opgespoord. De commandant besloot niet te duiken maar beval zijn boordschutters met het vliegtuig af te rekenen. Duiken zou fataal kunnen geweest zijn. De aangevallende Sunderland werd duchtig beschoten uit alle vuurmonden vanaf de Duitse onderzeeër. Maar, beide vijanden werden hierbij geraakt en vernietigd. De Sunderland zelf stortte brandend in zee. Voordien had hij toch nog de kans gehad de U-454 fataal te bombarderen, die eveneens door de toegebrachte schade, zonk naar de zeebodem. Later op die 1 augustusdag bracht een andere Short Sunderland de U-383 tot zinken.

2 augustus - De volgende dag vedwenen de U-706 en de U-106 voorgoed in de golven. De ontstellende verliezen lieten Dönitz geen keuze: hij riep 6 U-boten terug die op weg waren door de Golf van Biskaje en gelastte voorlopig alle afvaarten af.

Tot besluit[bewerken]

Er mocht geen pauze komen voor de U-boot-bemanning, in afwachting op de betere en nieuwere boten, want dat zou slecht zijn voor het moreel en het zou hun beroven van de vaste wil om nog door te vechten, in deze, nu hopeloze strijd, die ze aan het voeren waren. Er was geen andere keuze, de U-boten moesten in afwachting op de "super"boten, doorvechten met de boten die ze nu hadden.

Eind augustus[bewerken]

Admiraal Dönitz kon zijn bevel van 2 augustus, waarbij hij alle boten verboden had uit te varen, intrekken. Na drie maanden afwezigheid verplaatsten 9 U-boten de strijd weer naar de wateren van de Atlantische Oceaan. De admiraal had hoge verwachtingen van hun nieuwe uitrusting, de verbeterde radardedector, de akoestische torpedo en de zware luchtafweerbewapening waarmee ze nu allemaal uitgerust waren.

Gebeurtenis U-454[bewerken]

26 februari 1942 - Twee dagen na het verlaten van Trondheim in Noorwegen, werd matrozengefreiter Jozef Kauer, overboord geslagen. Vermoedelijk tijdens zwaar weer.

Einde U-454[bewerken]

Gezonken om 14.00 u. in de Golf van Biskaje, ten noordwesten van Kaap Ortegal in Spanje, in positie 45°36' N. en 10°23' W. door dieptebommen van een Australische Short Sunderland (RAAF Squadron 10/B). Hierbij vielen 32 slachtoffers. Commandant Burckhard Hackländer overleefde de strijd. Hij stierf op 20 januari 2001.

Externe links[bewerken]

  1. Short Sunderland