Ullens Center for Contemporary Art

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ullens Center for Contemporary Art

Het Ullens Center for Contemporary Art of UCCA, is een museum voor hedendaagse Chinese kunst in Peking, gesticht door de Belgische baron Guy Ullens de Schooten (°1935) en zijn vrouw Myriam, beiden gepassioneerde kunstverzamelaars. Dit museum herbergt hun kunstverzameling.[1]

Ontstaansgeschiedenis van de Ullens-collectie[bewerken | brontekst bewerken]

In dit museum of kunstencentrum vindt baron Ullens' privé-verzameling hedendaagse Chinese kunst (1500 werken) sinds begin november 2007 onderdak. Het centrum bezit daardoor uitgelezen werken van de Chinese avant-garde, wordt beheerd door plaatselijke specialisten en stelt zich open voor Chinees publiek. Artistiek directeur Fei Dawei bood hulp en Jan Debbaut adviseerde.
De baron bouwde een vermogen op dankzij aandelen in de Tiense suikerraffinaderij, het voedselimperium Artal en belangen bij Weight Watchers. Sinds 2000 trok hij zich terug uit het zakenleven. Ook verkocht hij medio 2007 uit zijn kunstcollectie, 14 aquarellen van William Turner voor $ 21 miljoen. Zo kon hij zich ongehinderd wijden aan zijn passie: verzamelen en ontsluiten van hedendaagse Chinese kunst. Ullens reisde vroeger beroepshalve erg veel naar China waar zijn oom ooit Belgisch ambassadeur was. Zijn vader was als diplomaat betrokken bij de aanleg van spoorwegen aldaar.

Doelstelling van het centrum[bewerken | brontekst bewerken]

Het centrum heeft als doel de actuele Chinese kunst op de kaart te zetten via professionele invulling en een brede omkadering. Het 6500 m2 metende nieuwe kunstencentrum is gehuisvest in een grondig verbouwde grootse Bauhaus-achtige fabriekshal in een vroegere industriële zone van Peking. Met de hoge witte wanden en de overvloedige lichtinval zijn de ruimtes bijzonder geschikt voor grote overzichtstentoonstellingen. In 2007 vormt deze site een cultureel centrum van Peking met een 500-tal galerijen en kunstcentra met een intense uitwisseling tussen kunstenaars, conservator en studenten.
Het is de bedoeling dat het centrum over vijf jaar zelfstandig moet draaien dankzij inkomsten door tickets, restaurant, sponsoring en fundraising. Het museumterrein werd geleased met een contract voor acht jaar.
Deze doelen kon het centrum in de praktijk niet realiseren zonder inbreng van Chinese partners. Deze inbreng is van belang om in de structuren van dit grote land te kunnen werken, aldus de verzamelaar. Het met het privémuseum van de Minsheng Bank opgezette samenwerkingsverband was geen onverdeeld succes.

Tentoonstelling[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 ging er de eerste tentoonstelling New Wave met Chinese kunst vanaf 1985 door, waarbij Oost en West een soms weerspannige confrontatie aangaan. De expositie geeft een beeld van de geboorte van nieuwe kunst tijdens het verlichte regime van Deng Xiaoping toen China zijn eigen cultuur opnieuw uitvond. Van de volgende kunstenaars is er werk te zien: Chen Zhen, Ding Yi, Geng Jianyi, Gu Dexin, Gu Wenda, Huang Yongping, Li Shan, Liu Zhenggang, Lv Shengzhong, Mao Xuhui, Pan Dehai, Shen Yuan, Shu Qun, Song Haidong, Sun Liang, Tactil Art, Wang Guangyi, Wang Yi, Wang Youshen, Wei Guangqing, Wu Shanzhuan, Xia Xiaowan, Xiamen Dada Group, Xiao Lu, Xinkedu Group, Xu Bing, Yang Jiechang, Yu Youhan, Zhang Peili, Zhang Xiaogang.
Een groots opgezette tentoonstelling met werk van Ai Weiwei voorzien in het voorjaar 2011 werd afgelast.

Overdracht van het kunstcentrum[bewerken | brontekst bewerken]

Begin 2011 berichtte het tijdschrift The Art Newspaper dat Guy Ullens op zoek is naar partners om de leiding van het centrum over te nemen en haar activiteiten te continueren. De baron is ook zinnens zijn collectie Chinese kunst te laten veilen bij Sotheby's in Hongkong. De verwachte opbrengst komt neer op 12 miljoen euro.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

(en) Website van UCCA