Umbrailpas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Umbrailpas
PassoUmbrail0002.jpg
Hoogte 2503 m
Coördinaten 46° 33′ NB, 10° 26′ OL
Van Bormio
Naar Santa Maria
Stijging 14%
Wegdek asfalt
Winterafsluiting ja
Umbrailpas
Umbrailpas

De Umbrailpas (Italiaans: Giogo di Sta. Maria / Alternatieve Duitse naam: Wormserjoch) is een bergpas die ligt op de grens van Italië en Zwitserland in het Nationaal Park Stelvio.

De pashoogte ligt niet ver van de 250 meter hogere Stelviopas. In vroegere tijden vormde de Umbrailpas de verbinding tussen het Val Venosta (Vinschau) en het Valtellina. De huidige weg is in 1901 aangelegd. Vanwege de hevige sneeuwval op de pashoogte is de weg over de Umbrail ieder jaar van oktober tot mei afgesloten voor verkeer.

In het westen begint de route in Bormio, de belangrijkste plaats in dit deel van het Valtellina. De weg loopt boven het dal van de Adda richting het woeste onbewoonde dal van de Braulio. De weg is aanvankelijk gemakkelijk te rijden. Na enkele kilometers zitten er echter smalle, onverlichte tunnels met onoverzichtelijke bochten in het traject. Hier is voorzichtigheid geboden, passeren is hier onmogelijk. Na de serie tunnels is de grote waterval van de rivier de Braulio bereikt en volgen er enkele haarspeldbochten. Na die te hebben overwonnen vervolgt de weg over een groene hoogvlakte. Na enkele kilometers opent zich aan de linkerkant het Val Muranzina en is de pashoogte/douane bereikt. De Stelviopas is op dit punt nog maar drie kilometer verwijderd.

De afdaling door het Val Muranzina leidt met 34 haarspeldbochten door nagenoeg onbewoond gebied. Het maximale hellingspercentage aan deze zijde is 14%. Tot 2015 was de weg halverwege voor enige honderden meters niet geasfalteerd, maar dit leverde weinig problemen op. Naar het noorden heeft men een prachtig uitzicht op het Val Müstair. In Sta. Maria gaat de weg in westelijke richting naar de Ofenpas, die door het Zwitsers Nationaal Park voert, en oostelijk richting het Italiaanse Val Venosta (Vinschau).

Externe links[bewerken]