Unibail-Rodamco

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Unibail-Rodamco
Beurs Euronext: UL
Oprichting 2007
Eigenaar geen aandeelhouder heeft een belang groter dan 10%
Sleutelfiguren Christophe Cuvillier (CEO)
Hoofdkantoor 7 place du Chancelier Adenauer, Parijs
Werknemers 1990 (2016)
Sector vastgoed
Omzet € 1529 miljoen (2016, netto huuropbrengsten)
Winst € 1114 miljoen (2016, winst gewone bedrijfsuitoefening)
Marktkapitalisatie € 25,8 miljard (24 juli 2018)
Website unibail-rodamco.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Unibail-Rodamco SE is een Frans-Nederlands vastgoedbedrijf, dat op 25 juni 2007 ontstond na de overname van de aandelen van Rodamco Europe door het Franse Unibail. Het bezit winkelcentra door heel Europa, kantoorruimte vooral in en rond Parijs, en tentoonstellings- en conventiecentra in en rond Parijs, waaronder Paris Expo.

Activiteiten[bewerken]

De totale waarde van deze activa was 40,5 miljard euro (2016). Veruit het grootste deel, ongeveer 80%, van dit vermogen is geïnvesteerd in winkelcentra. Ruimschoots de helft van het bezit ligt in Frankrijk, het Nederlandse aandeel was zo'n 4% per jaareinde 2016. De huuropbrengsten zijn de belangrijkste inkomsten en deze worden aangevuld door de verkoop van panden. Boekwinsten of afboekingen op het onroerend goed kunnen een significante invloed hebben op het resultaat.

In Nederland heeft het bedrijf de status van een fiscale beleggingsinstelling. Het fonds is daarom vrijgesteld van vennootschapsbelasting, maar dan moet bijna de volledige winst op de gewone bedrijfsuitoefening uitgekeerd worden als dividend aan de aandeelhouders.

De aandelen Unibail-Rodamco worden verhandeld op de Euronext (Parijs en Amsterdam) en maakt deel uit van de aandelenindices CAC 40, AEX, Euronext 100 en Euro Stoxx 50.

Geschiedenis[bewerken]

In april 2007 nam het Franse vastgoedbedrijf Unibail zijn branchegenoot Rodamco Europe over.[1] Het bod van 11,2 miljard euro was tot dat moment de grootste buitenlandse overname van een Nederlands beursfonds ooit.[1] Gezamenlijk kregen Rodamco Europe en Unibail een vastgoedportfolio ter waarde van 21,7 miljard euro en behaalden daarover een nettowinst van 974 miljoen euro in 2006.[1] Na de afronding van de fusie medio 2007 was de combinatie de grootste Europese belegger in winkelcentra.

Rodamco werd in 1979 opgericht als vastgoedfonds van Robeco. In 2000 splitste Rodamco zichzelf op in vier zelfstandige regionale fondsen, met elk een eigen beursnotering.[1] Rodamco Asia, UK en North America werden stuk voor stuk overgenomen, Rodamco Europe bleef als laatste over met een zelfstandige beursnotering tot 2007.

Rodamco Europe was Europa’s grootste beursgenoteerde belegger in winkelpanden en was actief Nederland, België, Zweden en Spanje.[1] Het belegd vermogen bedroeg 10,6 miljard euro. Unibail was vooral actief in Frankrijk en de waarde van de vastgoed portefeuille was 10,9 miljard euro.[1] Het Franse bedrijf had zowel winkelcentra als kantoren.

In december 2017 bracht het een overnamebod uit op branchegenoot Westfield.[2] Het bod heeft een bod van 24,7 miljard dollar (ca. 20,9 miljard euro) en het bestuur van het Australische bedrijf heeft hiermee ingestemd.[2] Na de overname wordt Unibail-Rodamco eigenaar van 104 winkelcentra wereldwijd, dit is exclusief de projecten die nog in aanbouw zijn. Westfield is vooral actief in Noord-Amerika en het aandeel van de Verenigde Staten in de gecombineerde portefeuille is ongeveer eenvijfde. Tezamen hebben de twee 3700 mensen in dienst.[2] In juni 2018 werd de overname afgerond.[3]