Universel Murad Hassil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Universel Murad Hassil (Soefitempel), Katwijk aan Zee, 2010

De Universel Murad Hassil is een tempel van de Internationale Soefi Beweging in de duinen van Katwijk aan Zee, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het is een van de weinige tempels van het universeel soefisme in de wereld. Het gebouw werd ontworpen door de Nederlandse architect S.J. van Embden.

De tempel is een internationaal centrum waar universele erediensten, broederschapdagen en andere bijeenkomsten worden gehouden. Hier vinden ook de jaarlijkse zomerscholen van de Universele Soefibeweging plaats. Bovendien worden er concerten van klassieke muziek gegeven.

In 1969 werd begonnen met de bouw van de tempel. Architect Van Embden beschouwde het als een van zijn beste ontwerpen. De sobere stijl van het eenvoudige vierkante gebouw is die van het zogeheten nieuwe bouwen. Het vierkant staat voor kracht en stabiliteit. De koepel heeft een typisch oosterse vorm. Hij is lichtdoorlatend en kleurt van binnen goud op. Tijdens bijzondere gelegenheden kan een lamp aan de binnenzijde worden geplaatst die maakt dat een goudkleurig licht naar buiten schijnt.

De hevige storm van 2 april 1973 zorgde ervoor dat de koepel van de tempel bezweek.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]