Uranofaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Urofaan
Uranofaan
Mineraal
Chemische formule CaH2(SiO4)2(UO2) · 5H2O
Kleur geel
Streepkleur lichtgeel
Hardheid 2,5
Gemiddelde dichtheid 3,8 kg/dm3
Glans glas- tot olie-achtig
Breuk hakkelig
Splijting perfect
Kristaloptiek
Kristalstelsel monoklien
Overige eigenschappen
Radioactiviteit sterk radioactief
Lijst van mineralen
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het mineraal uranofaan is een waterstof-houdend gehydrateerd-calcium-uranium-silicaat met de chemische formule CaH2(SiO4)2(UO2)·5(H2O). Het mineraal behoort tot de nesosilicaten.

Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Het doorzichtig tot doorschijnend (licht)gele of geeloranje uranofaan heeft een glasglans, een geelwitte streepkleur en de splijting van het mineraal is perfect volgens het kristalvlak [100]. Het kristalstelsel is monoklien. Uranofaan heeft een gemiddelde dichtheid van 3,9, de hardheid is 2,5 en het mineraal is zeer sterk radioactief. De gamma ray waarde volgens het American Petroleum Institute is 3,21 × 109. Daarmee is het een van de meest radioactieve silicaten.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van het mineraal uranofaan is afgeleid van het element uranium en het Griekse woord phanein (φανειν), dat schijnen betekent.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Het mineraal uranofaan wordt gevormd als verweringsproduct van gummiet. De typelocatie is Oberpfalz, Beieren, Duitsland. Het mineraal wordt daarnaast onder andere gevonden in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais en in Bancroft, Canada.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]