Utrechtsche Provinciale Voetbalbond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Utrechtsche Provinciale Voetbalbond
UPVB
Sport Voetbal
Land Vlag van Nederland Nederland
Algemene gegevens
Soort Neutraal
Zetel Utrecht
Oprichtingsdatum 5 juli 1901
Onderafdeling
Naam Afdeling Utrecht
Datum 1940
Onderafdeling van KNVB
Portaal  Portaalicoon   Sport
Voetbal

De Utrechtsche Provinciale Voetbalbond (UPVB), ook wel de Utrechts(ch)e Voetbalbond genaamd, is een voormalige Nederlandse voetbalbond dat op 5 juli 1901 ontstond na een fusie tussen de Utrecht-Gooische Voetbalbond en Utrechtsche Voetbalbond. De bond werd in 1940 een onderafdeling van (K)NVB en hield in 1996 op met bestaan na een herstructurering bij de KNVB.

De bond dient niet verward te worden met de Rooms-Katholieke Utrechtsche Voetbalbond (RKUVB) welke aangesloten was bij het landelijke RKF.

Voorganger[bewerken | brontekst bewerken]

Utrecht-Gooische Voetbalbond[bewerken | brontekst bewerken]

De Utrecht-Gooische Voetbalbond werd opgericht in 1899. De bond werd niet door de NVB erkend. De bond bestond uit clubs afkomstig uit het Gooi en de provincie Utrecht.

Ook de opgerichte Utrechtsche Voetbalbond werd niet erkend.

Een fusie tussen deze twee bonden werd dan ook noodzakelijk geacht.

Gebied[bewerken | brontekst bewerken]

De Utrechtsche Provinciale Voetbalbond bestond uit clubs die afkomstig waren uit de provincie Utrecht, het Gooi en het westelijke gedeelte van Gelderland waarbij globaal de lijn Nunspeet - Stroe - Ede aangehouden kan worden. Dit is wel exclusief de Betuwe en Ede.

Afdeling Utrecht[bewerken | brontekst bewerken]

In 1940 werd het voetbal in Nederland op last van de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog geherstructureerd. De vele voetbalbonden die Nederland had gingen samen tot 1 hoofdbond (NVB) met 20 afdelingen. Hierbij ontstond onder andere de afdeling Utrecht. Tot het einde van de afdelingen (die ook wel onderbonden genoemd werden) in 1996 werd meer gesproken over de Utrechts(ch)e (Provinciale) Voetbalbond dan over de afdeling Utrecht.

In 1996 verdwenen alle onderbonden in Nederland. De competities van de onderbonden gingen over in nieuwe competities als lagere klasses bij de KNVB. Zo werd het hoogste niveau van de Utrechtsche Provinciale Voetbalbond de Vijfde klasse van de KNVB. Voor deze tijd was de Vierde klasse het laagste niveau bij de KNVB. En degradeerde de clubs uit de regio Utrecht naar de hoogste klasse van de Utrechtsche Provinciale Voetbalbond. En andersom promoveerde ze vanuit de hoogste klasse van de Utrechtsche Provinciale Voetbalbond naar de Vierde klasse van de KNVB.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]