Utrechtse Historische Studentenkring

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Utrechtse Historische Studentenkring
Utrechtse Historische Studentenkring
UHSK
Type Studievereniging
Plaats Vlag Utrecht (gemeente) Utrecht
Instelling Universiteit van Utrecht
Faculteit Geesteswetenschappen
Studierichting Geschiedenis
Oprichting 5 maart 1926
Aansluiting VIDIUS
Ledental ±1400
Website www.uhsk.nl

De Utrechtse Historische Studentenkring, of UHSK, is een studievereniging voor studenten geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. De vereniging had aan het begin van het academisch jaar 2018/19 ongeveer 1400 leden. Hiermee is de UHSK de grootste studievereniging geschiedenis van Nederland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Utrechtse Historische Studentenkring is op 5 maart 1926 opgericht door de heren T.S. Jansma en J.J. Beyerman van het toen net gestarte Instituut voor Middeleeuwse Geschiedenis. Hiervoor zijn zij later tot ereleden van de vereniging benoemd. Het doel van de UHSK was het bevorderen van de samenwerking tussen de historici.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog lag het verenigingsleven grotendeels stil en was ook de Utrechtse Historische Studentenkring inactief. Desalniettemin bleef de UHSK wel bestaan en pakte zij de draad weer op na de oorlog. In deze jaren veranderde het karakter van de vereniging, wat in de jaren zeventig leidde tot een marxistische golf binnen de UHSK. Het bestuur werd in deze jaren afgeschaft en er werd meegedaan aan landelijke protestacties. Het ledental liep echter snel terug en vanaf de jaren tachtig voerde de Utrechtse Historische Studentenkring weer een meer gematigde koers.[1] Tegenwoordig is de vereniging politiek neutraal.

De Utrechtse Historische Studentenkring heeft in haar historie regelmatig reizen georganiseerd. In de jaren dat de Berlijnse Muur werd gebouwd, reisden de leden naar de Duitse hoofdstad en in 1968 ging men naar Praag, toen zich daar de Praagse Lente voltrok. Tot op de dag van vandaag organiseert de UHSK jaarlijks een reis naar het buitenland. De reizen voerden de studenten onder meer naar Istanboel, Lissabon en (in 2017) Boekarest.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De UHSK heeft 23 verschillende commissies die verschillende activiteiten organiseren, van lezingen tot sporttoernooien. Daarnaast produceert de UHSK een verenigingsblad (Argus) en een wetenschappelijk tijdschrift (Aanzet).

Veel UHSK-leden zijn daarbij ook betrokken bij de introductieweek voor eerstejaars geschiedenisstudenten, die wordt georganiseerd door het departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis.

Ieder jaar organiseert de UHSK in opdracht van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht een Holocaust Memorial Day, waar verschillende lezingen worden gegeven over de Holocaust en andere genocides.

Bekende oud-leden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]