VAM

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
VAM
Oprichting 1929
Opheffing 1999
Oorzaak einde overname
Sector Afvalverwerking
Portaal  Portaalicoon   Economie
Uitzicht op de installaties van de VAM vanaf de "VAM-berg".
Onderlossers van het type Takkls gebouwd in 1980 door Fabrika Vagona Kraljevo (Joegoslavië).
Onderwijsfilm uit 1943 over vuilnisophaal van Den Haag naar de VAM
De VAM in 1979

De VAM (Vuil Afvoer Maatschappij) is een voormalig afvalverwerkingsbedrijf met hoofdvestiging in Wijster, Drenthe. Het bedrijf is opgericht in 1929. Het oorspronkelijke doel was om huisvuil uit de Randstad naar gebieden met schrale grond te brengen en aldaar te composteren. De compost kon dan gebruikt worden voor bodemverbetering en ontginningsprojecten. In 1999 werd VAM verkocht aan het toenmalige Edon.[1] Tegenwoordig[wanneer?] is de VAM een onderdeel van Attero, het voormalige Essent Milieu.

Op een van de stortbulten op het VAM-terrein te Wijster is sinds 2001 een informatiecentrum gevestigd. De heuvel, die is afgedekt met schone aarde en gras, is met een hoogte van 48 meter boven NAP[2] het hoogste punt van Drenthe. In de volksmond wordt deze heuvel wel de VAM-berg genoemd. De berg wordt regelmatig aangedaan door wielrenners, zoals tijdens de Ronde van Drenthe. Sinds oktober 2018 zijn er 3 nieuwe klimroutes en 1 afdaling geopend op deze heuvel. De klimroutes zijn 2.100 m lang met een stijging van gemiddeld 10%, de noordelijke klim kent een einde in kasseien tot 15%.

Ook in Nuenen in Noord-Brabant was een locatie van de VAM gevestigd. Vanaf 1979 ging deze vestiging verder onder de naam "RAZOB" (Regionale Afvalverwerking Zuidoost-Brabant) en de locatie werd een regionale afvalstortplaats. Deze wordt tegenwoordig[wanneer?] ontwikkeld onder de naam Landgoed Gulbergen. De heuvel, die is afgedekt met schone aarde en gras, is met een hoogte van 60 meter boven NAP het hoogste punt van Noord-Brabant.

Noot[bewerken]

  1. VAM verkocht aan Edon, NRC Handelsblad, 2 maart 1999
  2. VAM-berg (Col du VAM), Pronvincie Drenthe, 22 september 2019