VN vrouwenvertegenwoordiger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De VN Vrouwenvertegenwoordiger wordt sinds 1947 benoemd om namens de Nederlandse vrouw te spreken bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Nederland heeft als een van de weinige landen een speciale vrouwenvertegenwoordiger en heeft als enige heel consequent ieder jaar een vrouwenvertegenwoordiger gestuurd.[bron?] De vrouwenvertegenwoordiger wordt ieder jaar geselecteerd door de Nederlandse Vrouwen Raad en maakt deel uit van de Nederlandse delegatie.[1] De vrouwenvertegenwoordiger wordt voor 1 jaar benoemd. In dat jaar trekt ze het land in voor input voor haar speech die ze in oktober zal geven bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. De vrouwenvertegenwoordiger 2019 is Clarice Gargard. De eerste vrouwenvertegenwoordiger was Marga Klompé in 1947.

Lijst met alle vrouwenvertegenwoordigers op chronologische volgorde[2][bewerken | brontekst bewerken]

Referenties en voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Pdf-documentMarije van Dodeweerd, Bette Martens, Christine Verheijden (2005), Verenigde vrouwen in de Verenigde Naties. Nederlandse Vrouwen Raad. Geraadpleegd op 19 augustus 2017.
  2. NVR, Vrouwenvertegenwoordiger. www.nederlandsevrouwenraad.nl. Gearchiveerd op 15 juli 2017. Geraadpleegd op 19 augustus 2017.