Varaždin (provincie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Varaždin
Provincie van Kroatië Vlag van Kroatië
Locatie van provincie Varaždin in Kroatië
Situering
Hoofdstad Varaždin
Coördinaten 46°19'16"NB, 16°13'52"OL
Algemeen
Oppervlakte 1261 (2,23%) km²
Inwoners
(2001)
183.730 (3,75%)
(146 inw./km²)
Politiek
Prefect Predrag Štromar (HNS)
Portaal  Portaalicoon   Kroatië
Kasteel Batthyany in Ludbreg
Varaždinske Toplice
Lepoglava
Wapperende vlag van Varaždin
De berg Ivanščica
Korzo in de stad Varaždin

Varaždin (Kroatisch: Varaždinska županija) is een provincie in het noorden van Kroatië vlak bij de grens met Slovenië en Hongarije. Varaždin is vernoemd naar de hoofdstad van de provincie, Varaždin.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De provincie beslaat een gebied van 1261 km², dat bewoond wordt door 183.730 mensen (2001). Het behoort tot de streek van Hrvatsko Zagorje.

De belangrijkste plaatsen in Varaždin zijn Varaždin, Ivanec, Ludbreg, Lepoglava, Novi Marof en Varaždinske Toplice. Daarnaast zijn er 22 gemeenten.

Varaždin grenst aan de provincie Međimurje in het noorden, de provincie Krapina-Zagorje in het zuidwesten, de provincie Zagreb in het zuiden en de provincie Koprivnica-Križevci in het zuidoosten.

Verkeer[bewerken | brontekst bewerken]

De snelweg A4 gaat door de provincie, zodat Varaždin via de snelweg in verbinding staat met Hongarije in het noorden en Zagreb in het zuiden. De A4 heeft afslagen in Varaždin, Varaždinske Toplice en Novi Marof. Van west naar oost loopt er een weg langs de Drava die toegang geeft tot Maribor (Slovenië) en Osijek. Het verouderde treinspoor sluit de provincie aan met Zagreb in het zuiden, Čakovec en Boedapest in het noorden en Koprivnica in het oosten.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Varaždin is een belangrijk Kroatisch industrieel en commercieel gebied en heeft een sterke economie. De hoge kwaliteit van de geleverde producten en diensten door regionale firma's in dit gebied zorgt mede voor de recente economische ontwikkeling van Kroatië. De economie van Varaždin rust op productie, met name de volgende industriële sectoren: melkproducten, drankproductie, het inpakken van vleesproducten, kleding en textiel, metaalbewerkingsindustrie, leren schoenen en de productie van houten meubels van hoge kwaliteit en andere houtproducten.

Bestuurlijke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Varaždin is onderverdeeld in:

Provinciale regering[bewerken | brontekst bewerken]

De regionale assemblee, met Vladimir Stolnik (HNS) als voorzitter, bestaat uit 41 vertegenwoordigers van de volgende partijen:

Gebaseerd op de verkiezingsuitslagen van 2005.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Varaždin County van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.