Veel-werelden-interpretatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorbeeld van de Veel-werelden-interpretatie; dezelfde gebeurtenis heeft hier twee mogelijke uitkomsten (in het ene scenario sterft de kat, in de andere overleeft hij) die zich beide in een eigen richting, dus eigen wereld/tijdlijn, ontwikkelen.

De veel-werelden-interpretatie ook wel de interpretatie van Everett, de theorie van de universele golffunctie of de theorie van de parallelle universa is een interpretatie van de kwantummechanica, die de objectieve werkelijkheid van de universele golffunctie verdedigt, maar die de realiteit van het instorten van de golffunctie ontkent. Deze zienswijze impliceert dat alle mogelijke alternatieve geschiedenissen en toekomsten reëel zijn -ieder daarvan representeert een werkelijke "wereld" (of "universum"). Of in andere woorden; de tijdlijn is niet 1 vast gegeven waarin alle gebeurtenissen zich op maar 1 manier voltrekken, maar bij iedere gebeurtenis splitst de lijn in meerdere alternatieve tijdlijnen die elk een mogelijke uitkomst van die gebeurtenis bevatten. Dan zou bij iedere situatie waarbij potentieel meer dan een uitkomst mogelijk is iedere uitkomst verwezenlijkt worden in een nieuw universum.

Implicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Behalve in de natuurkunde heeft deze interpretatie ook gevolgen voor o.a. de filosofie en zelfs ethiek zoals de definitie van wat vrije wil is. Zelfs theologische definities over zaken als predestinatie moeten dan heroverwogen worden.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]