Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje
Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Familie:Coccinellidae (Lieveheersbeestjes)
Geslacht:Harmonia
Soort
Harmonia axyridis
Pallas, 1773
Levensloop
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje (Harmonia axyridis) is een kever uit de familie lieveheersbeestjes (Coccinellidae).

Het insect werd als biologische bestrijding van bladluizen ingevoerd in België. Deze invasieve soort blijkt naast bladluizen zich ook tegoed te doen aan de larven van kevers zoals die van andere lieveheersbeestjes. Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje is inmiddels in Europa ingeburgerd geraakt. Het is in Engeland voor het eerst waargenomen in 2004, en het komt voor in grote delen van Nederland en België. De kever verspreidt zich op het ogenblik noordwaarts.

De enorme variatie van deze soort maakt determinatie niet makkelijk.

Deze soort heeft veel verschillende mogelijke tekeningen, van vrijwel geheel oranje tot bijna zwart, maar is herkenbaar aan de zwarte 'M'-vormige tekening op het halsschild (pronotum) en het van achteren vaak wat geplooide of gedeukte rugschild (elytrum).

Drie van de vele verschijningsvormen komen in Nederland veelvuldig voor:

  • H. axyridis, kleurvariant succinea, heeft een roodoranje basiskleur, met 0 tot 19 stippen.
  • H. axyridis, kleurvariant spectabilis, heeft een zwarte basiskleur met 4 oranje vlekken.
  • H. axyridis, kleurvariant conspicua, heeft een zwarte basiskleur met 2 oranje vlekken.

Sporadisch wordt ook melding gemaakt van de kleurvariant equicolor, waarbij het achterlijf zwart is en het voorlijf oranje-rood, mogelijk met zwarte stippen. Met (tot 2010) slechts één waarneming in Nederland is de kleurvariant axyridis, die zwart is met 12 rode stippen nog zeldzamer (enkele andere waarnemingen uit Duitsland en Denemarken).

De soort wordt tussen 5 en 7 millimeter lang.[1]

Verschillende exemplaren bij elkaar.

Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje is een agressieve predator en bij gebrek aan luizen worden ook larven van andere soorten lieveheersbeestjes, rupsen en vlindereitjes opgegeten, waardoor de kever een bedreiging vormt voor de inheemse soorten. Bovendien draagt het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje parasitaire schimmels, Microsporidia, bij zich. Zelf is hij daarvoor immuun, maar voor het zevenstippelig lieveheersbeestje zijn de schimmels dodelijk.[2]

Er wordt over nagedacht om een vleugelloos lieveheersbeestje te gaan gebruiken in de tuinbouw. Het gaat om een mutant die niet kan wegvliegen, waardoor lokaal meer bladluizen opgegeten worden. Als de volwassen kevers vervolgens weer eitjes leggen, krijg je een lokale vermenigvuldiging.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: