Velux

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Velux-dakraam

Velux is een Deense onderneming die dakramen en aanverwante producten produceert. Het hoofdkantoor is gevestigd in Hørsholm, Denemarken.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf werd in 1941 opgericht door de Deense ondernemer en uitvinder Villum Kann Rasmussen.[1] Het eerste dakraam werd in 1942 gepatenteerd en het merk Velux werd toen gedeponeerd. De merknaam Velux is een samenstelling van ve voor (ventilatie) en het Latijnse woord lux (licht). Het wordt anno 2020 door het het bedrijf zelf gespeld als VELUX.

In 1952 begon de verkoop buiten Denemarken, in Duitsland. Sinds 1957 is het bedrijf actief in Nederland en België. In 1975 begon de verkoop buiten Europa, in de VS. In 1988 werd de verkoopmaatschappij Velux Nederland B.V. opgericht. Deze is gevestigd in De Meern.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

De Velux Groep had in 2022 fabrieken in 9 landen en was in 35 landen actief met verkoopmaatschappijen. Er werkten ongeveer 11,000 mensen.

Het bedrijf is onderdeel van de VKR Holding, een naamloze vennootschap die geheel eigendom is van stichtingen zonder winstoogmerk (De Velux Foundations) en de familie van oprichter Villum Kann Rasmussen (waar de afkorting VKR voor staat). In 2022 had VKR Holding een totale omzet van EUR 4,29 miljard en schonk THE VELUX FOUNDATIONS 181 miljoen euro aan liefdadigheidssubsidies. 

Producten[bewerken | brontekst bewerken]

Het productprogramma bestaat uit dakramen, daglichtsystemen, dakkapellen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast levert het bedrijf raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieproducten en elektrische bedieningssystemen.

Sponsoring[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2010 is het bedrijf hoofdsponsor van de EHF Champions League.[2]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Velux.