Velux

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
VELUX dakraam

Velux is een Deense onderneming die dakramen en aanverwante producten produceert. Het hoofdkantoor is gevestigd in Hørsholm, Denemarken.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf is in 1941 opgericht door de Deense ondernemer en uitvinder Villum Kann Rasmussen. Het eerst dakraam werd in 1942 gepatenteerd en het merk Velux werd toen gedeponeerd. De merknaam "Velux" is een samengestelling van Ve voor (ventilatie) en het Latijnse woord Lux (licht).

In 1952 begon de verkoop buiten Denemarken, in Duitsland. Sinds 1957 is het bedrijf actief in Nederland en België. In 1975 begon de verkoop buiten Europa, in de VS. In 1988 werd de verkoopmaatschappij Velux Nederland B.V. opgericht. Deze is gevestigd in De Meern.

Organisatie[bewerken]

De Velux Groep heeft in 2018 fabrieken in 11 landen en is in 40 landen actief met verkoopmaatschappijen. Er werken ongeveer 9.500 mensen. De dagelijkse leiding is in handen van de Raad van Directie en de VELUX management Group. Sinds 1 januari 2018 is David Briggs de CEO.

Het bedrijf is onderdeel van de VKR Holding, een naamloze vennootschap die geheel eigendom is van stichtingen zonder winstoogmerk (De Velux Foundations) en de familie van oprichter Villum Kann Rasmussen (waar de afkorting VKR voor staat). In 2017 had de VKR Holding een totale omzet van 2,5 miljard euro. De Velux Foundations keerden in 2017 voor 168 miljoen euro aan donaties uit aan non-profit doelen op het gebied van wetenschap, milieu en cultuur.

Producten[bewerken]

Het productprogramma bestaat uit dakramen, daglichtsystemen, dakkapellen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast levert het bedrijf raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieproducten en elektrische bedieningssystemen.

Sponsoring[bewerken]

Sinds 2010 is het bedrijf hoofdsponsor van de EHF Champions League.

Externe links[bewerken]